Nieuws/Binnenland
1843250
Binnenland

Aanvaller dominee zocht naar ‘slaan met hamer’

ARNHEM - De vijftigjarige man uit Tricht die wordt verdacht van poging tot moord op dominee Ebi Wassenaar uit Rhenoy, heeft in de periode voordat hij haar aanviel op internet gezocht naar ’slaan met hamer’ en ’slaan op het hoofd.’ Ook zou hij tegen een tante hebben gezegd dat hij naar de gevangenis zou gaan en dat dan al zijn problemen voorbij zouden zijn.

Dat heeft de officier van justitie voor de rechtbank in Arnhem gezegd bij de eerste niet-inhoudelijke zitting tegen pianostemmer Wijnand B. De verdachte sloeg de dominee op 21 november in haar kerk met een hamer op haar hoofd. Hij zegt dat hij zich daar niks van kan herinneren.

Wassenaar zit als gevolg van de aanval in een elektrische rolstoel. Ze woonde dinsdag in gezelschap van veel anderen de zitting bij. Op verzoek van de raadsman van B. wordt ze binnenkort gehoord over haar versie van wat er is gebeurd.

De Trichtenaar reed na de aanval naar zijn tante, brabbelde daar iets over wat er was gebeurd en kreeg een hartaanval. Dinsdag bleek dat hij ruim een maand in coma heeft gelegen, nog steeds in het ziekenhuis ligt en pas twee weken geleden door de politie kon worden verhoord. Hij sprak op de zitting uiterst moeizaam.

„Het is ook voor hemzelf de vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren. Hij weet het niet”, aldus zijn advocaat. De aanklager betwijfelt of de pianostemmer helemaal niks weet. De rechtbank laat de computer van de man onderzoeken om te zien of iemand anders misschien op de belastende onderwerpen heeft gezocht.

De volgende zitting is op 19 juni. Naar verwachting wordt de zaak in het najaar inhoudelijk behandeld.