Nieuws/Buitenland
1843474446
Buitenland

Luxemburgers mogen wiet gaan telen en thuis oproken

LUXEMBURG - Luxemburgers mogen binnenkort vier wietplanten per huishouden telen en thuis oproken, schrijft de krant Luxemburger Wort. De regering ziet af van de oorspronkelijk geplande volledige legalisering van cannabis: bezit en gebruik in het openbaar blijft verboden. De plannen maken deel uit van een serie maatregelen die de drugscriminaliteit moeten terugdringen.

De maximale boete voor bezit van minder dan 3 gram van de softdrug gaat omlaag van 5000 euro naar 500 euro. Bovendien volgt geen aantekening in het strafregister. Wie wordt gepakt met meer dan 3 gram bij zich kan strafrechtelijk worden vervolgd, aldus minister van Justitie Sam Tanson.

De politie krijgt meer mogelijkheden drugsdealers aan te pakken, zoals het verwijderen van mensen die de ingang van wooncomplexen blokkeren. Dat zouden vaak drugsdealers of -gebruikers zijn. Tegen 2023 moeten zeshonderd nieuwe agenten zijn aangenomen. Ook zijn er plannen voor de aanschaf van bodycams voor agenten. Er lopen in de hoofdstad al proeven met videobewaking.

Verder wordt meer werk gemaakt van therapie, opvang en gebruikersruimten voor drugsverslaafden. Ten slotte gaan scholen meer doen aan drugspreventie.