Nieuws/Binnenland
1844259
Binnenland

FVD en DENK niet in stadsbestuur Amsterdam

Maarten van Poelgeest

Maarten van Poelgeest

AMSTERDAM - Forum voor Democratie (FVD) en DENK komen definitief niet in het stadsbestuur van Amsterdam. Volgens informateur Maarten van Poelgeest ziet geen van de partijen een coalitie met FVD zitten. GroenLinks, die de meeste stemmen kreeg bij de gemeenteraadsverkiezingen, wil bovendien niet verder praten met DENK.

Maarten van Poelgeest

Maarten van Poelgeest

Van Poelgeest sprak de afgelopen dagen met alle twaalf de gekozen partijen. De nieuwkomers scoorden allebei drie zetels bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week. GroenLinks, die tien zetels haalde, gaf eerder al aan niet met deze partijen in zee te willen. Desondanks mochten ze toch komen praten met de informateur.

Van Poelgeest heeft op basis van de gesprekken vier mogelijke coalities voorgesteld, die allemaal uit vier partijen bestaan. Het gaat om varianten van GroenLinks met D66, PvdA, VVD, SP en de Partij voor de Dieren. De informateur noemde alles opties even kansrijk.

Voorkeur

Rutger Groot Wassink, fractievoorzitter van GroenLinks, gaf eerder aan dat zijn voorkeur uitgaat naar een linkse coalitie. Maar hij concludeerde zelf ook al dat hij daarmee geen meerderheid in de raad kan halen. Groot Wassink streeft ernaar voor Pasen een eerste voorkeurscombinatie te kiezen.

Het huidige college van burgemeester en wethouders bestaat uit D66, de partij die vier jaar geleden won, VVD en SP. Volgens Van Poelgeest werd in alle gesprekken gezegd dat het de afgelopen jaren niet goed ging in deze combinatie. D66 verloor nu flink bij de verkiezingen en zakte van veertien naar acht zetels.

Als de PVDD, die van een naar drie zetels gaat, in het college van burgemeester en wethouders komt, is dat voor het eerst in Amsterdam. De partij stelt echter wel een aantal voorwaarden aan meebesturen, zoals een verbod op verkoop van bont en levende kreeften op Amsterdamse markten en niet bouwen in het groen.