Nieuws/Binnenland
1844563532
Binnenland

Coronacrisis: zaterdag 6 juni

LIVE Touringcars gaan meer passagiers vervoeren

Amsterdam - Het aantal geregistreerde besmettingen met het coronavirus gaat wereldwijd richting de 6,7 miljoen. Inmiddels zijn er ruim 394.000 doden te betreuren, van wie er ruim 109.000 in de VS zijn overleden. In ons land vielen tot nu toe 6024 dodelijke slachtoffers. Experts vrezen voor een tweede besmettingsgolf, maar om de economie adem te geven besluiten steeds meer landen de maatregelen te versoepelen. Volg de laatste mondiale ontwikkelingen over het coronavirus in dit liveblog, dat voortdurend wordt aangevuld.

Touringcarbedrijven gaan dertig passagiers per bus vervoeren. Dat komt neer op 50 procent van de gemiddelde bezetting onder normale omstandigheden, bevestigt een woordvoerder van brancheorganisatie KNV Busvervoer.

„Als de corona-richtlijnen in acht worden genomen, zoals 1,5 meter afstand, zouden ze eigenlijk niet meer dan 12 à 15 passagiers mogen vervoeren. Maar wij hebben een protocol opgesteld, kijkend naar het openbaar vervoer en de luchtvaart, en dan komen we uit op maximaal 30 personen. Wij denken dat dat veilig kan met bijvoorbeeld verplichte mondkapjes, net als in het ov”, aldus de woordvoerder. „Waarom zouden mensen wel in een volle Airbus mogen, maar niet in onze bus?”

KNV Busvervoer heeft dit protocol aangeboden aan onder meer de politie. „Die heeft het afgewezen, omdat ze zeggen: wij handhaven niet op protocollen, maar op noodverordeningen.” Het kan dus zijn dat touringcars met dertig passagiers worden stilgezet en beboet, erkent hij. „Maar zolang ze stilstaan kunnen ze geen omzet draaien en gaan ze failliet.”

Bekijk hier het liveblog van vrijdag 5 juni

De laatste ontwikkelingen:

Binnenland:

Buitenland:

  • Franse corona-app al miljoen keer gedownload
  • Aantal coronadoden in Rusland nam toe met 197 tegen 144 op vrijdag.
  • Duitsland meldt 33 nieuwe coronadoden
  • Suriname gaat twee weken in totale lockdown om de explosieve groei van het aantal coronabesmettingen in te dammen.
  • 10 miljoen aan onterechte coronapremies in België teruggehaald
  • Trump wil focus tijdens coronacrisis leggen op ouderen, zieken en andere kwetsbare groepen
  • Britse wetenschappers stoppen met testen hydroxychloroquine

Financieel-economisch:

Sport:

Entertainment: