Nieuws/Binnenland
1845779689
Binnenland

Toch versnelde vaccinatie voor ziekenhuispersoneel

DEN HAAG - Ziekenhuispersoneel dat veel coronazorg levert, kan toch sneller geprikt worden. Eerder gingen versnelde vaccinaties met de AstraZeneca- of Janssen-vaccins niet door, vanwege mogelijke bijwerkingen.

Het gaat om 35.000 zorgmedewerkers onder de 60 jaar die direct contact hebben met coronapatiënten. Vanaf volgende week kunnen ze geprikt worden met Pfizer, of toch met het Janssen-vaccin als dat veilig blijkt. Binnen drie weken hebben zij allemaal een prik gehad, laat een woordvoerder van het ministerie weten. Begin dit jaar gingen al 40.000 vaccins naar de zorgverleners.

Het besluit komt na overleg tussen demissionair zorgministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark met Ernst Kuipers (Landelijk Netwerk Acute Zorg) en Ad Melkert (Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen). Omdat de druk op de ziekenhuiszorg nog steeds erg hoog is, kunnen ziekenhuizen zich geen (verder) uitval door ziekte van personeel veroorloven.

Vorige week vrijdag werden 35.000 Janssen-inentingen gereserveerd voor versnelde vaccinatie in de zorg, maar het gebruik van dat vaccin ligt stil zolang er nog onderzoek naar bijwerkingen loopt. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt dinsdag met conclusies in het onderzoek naar het Janssen-vaccin. Daarna neemt De Jonge een beslissing of het in Nederland weer gebruikt kan worden.

Nog voordat het Janssen-vaccin naar de zorg zou gaan, zouden de zorgverleners een prik met AstraZeneca krijgen. Maar vanwege het risico op een gevaarlijke combinatie van trombose en een tekort aan bloedplaatjes wordt dat vaccin niet meer gebruikt bij mensen onder de 60 jaar. 60-plussers in de zorg kunnen zich nog wel laten inenten met AstraZeneca.

Zorgverleners blij

Vakbond NU’91, een organisatie voor zorgprofessionals, zegt heel erg blij te zijn dat de mensen die in de coronazorg werken alsnog versneld een vaccinatie krijgen. „Het is een hartstikke mooie stap”, aldus vakbondsman Michel van Erp van NU’91. Ook de beroepsvereniging voor verpleegkundigen V&VN is er heel blij mee. Volgens een woordvoerder moet voor medewerkers in de GGZ nog wel een oplossing gevonden worden.

Er moeten al steeds meer mensen bij komen die acute Covid-zorg kunnen verlenen, ook doordat veel mensen uitvallen.” Volgens Van Erp was het een tegenslag dat er niet gevaccineerd werd met het Janssen-vaccin en het AstraZeneca-vaccin, omdat dat niet veilig genoeg geacht werd.

„De druk vanuit de ziekenhuizen is ontzettend hoog. Mensen weten zich geen raad meer. In die zin is het logisch dat er nu naar geluisterd wordt, want dat is geen vanzelfsprekendheid”, aldus Van Erp. De woordvoerder van de V&VN beaamt dat: „We zien overal dat het werk en de werkdruk nog steeds, ook de laatste weken, toenemen. De enige oplossing is prikken en voorkomen dat mensen uitvallen. Het is goed dat dat doortastend gebeurt nu.”