Nieuws/Binnenland
1845808
Binnenland

Meer gas importeren, minder gas uit Groningen

Kabinet overweegt bouw stikstoffabriek

Den Haag - Om de gaskraan in Groningen verder dicht te kunnen draaien overweegt het kabinet de bouw van een nieuwe stikstoffabriek. Hiermee kan buitenlands gas geschikt worden gemaakt voor onze fornuizen en cv-ketels.

Dat melden bronnen aan De Telegraaf. De opening van zo’n fabriek kost een half miljard euro. De afgelopen jaren werd het besluit voor de bouw uitgesteld met het idee dat Nederland op termijn van het gas zou afgaan. In Veendam is al grond gereserveerd naast een bestaande stikstoffabriek.

Maar nu de gaswinning in Groningen op advies van het Staatstoezicht op de Mijnen sneller moet worden afgebouwd lijkt het kabinet niet anders te kunnen dan inzetten op import van gas uit landen als Rusland en Noorwegen.

Ingewijden melden dat het de snelste manier is om in één klap minder afhankelijk te worden van gas uit Groningen. Waarschijnlijk presenteert het kabinet eind deze week een stappenplan om de winning in Groningen terug te dringen tot 12 miljard kuub. Dat is fors meer dan in het regeerakkoord is afgesproken.

Er zijn op dit moment al meerdere stikstoffabrieken. De bouw van zo’n nieuwe installatie gaat overigens nog minimaal drie jaar duren.

Minister Wiebes (Klimaat) kondigde eerder al maatregelen aan om gasverbruik bij de grote industrie te verminderen, ook wordt het makkelijker om nieuwbouwwijken te realiseren waar bewoners het moeten doen zonder gas.