Nieuws/Binnenland
1845881947
Binnenland

NPO-baas Frans Klein legt functie tijdelijk neer

Hilversum - NPO-directeur Frans Klein legt tijdelijk zijn functie neer in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek dat de NPO doet naar de werkomstandigheden bij het BNNVARA-programma De Wereld Draait Door (DWDD). Dat maakt de NPO dinsdag bekend in een statement.

De NPO kondigde maandagmiddag een onafhankelijk onderzoek aan naar de werkcultuur bij DWDD. Onderzocht zal worden welke signalen over misstanden er zijn geweest en wat er met die signalen is gebeurd. Klein was destijds als mediadirecteur van BNNVARA nauw betrokken bij de opnames van DWDD en kreeg later een functie als directeur Video bij de NPO. „Om te voorkomen dat er discussie kan ontstaan over de onafhankelijkheid van het onderzoek, heeft Frans Klein aangegeven tijdelijk zijn functie neer te leggen in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek”, aldus de NPO.

In een vrijdag gepubliceerd onderzoek door de Volkskrant deden tientallen oud-medewerkers van DWDD hun verhaal. Zij spreken van „extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen” door Matthijs van Nieuwkerk.

Klein zei in de krant niet van grensoverschrijdend gedrag achter de schermen geweten te hebben. Hij erkende dat sommige uitspraken van Van Nieuwkerk „te ver” gingen, maar zei dat het ook „de werkcultuur” was. „Misschien vonden wij dat heftige gedrag op heel veel plekken in de mediawereld normaal. Ik ben er niet trots op hè, ik vind het niet fraai - maar die werkcultuur was op veel plekken in Hilversum zo hard.”

De NPO-baas heeft Van Nieuwkerk naar eigen zeggen meerdere keren aangesproken op zijn gedrag. „Als het inhoudelijk niet goed ging. Of als het signaal was: de redactie heeft het echt zwaar. Dan zei ik: Matthijs, je moet ook wel een beetje zorgen voor je redactie. Maar als je vraagt of ik het idee had dat ik Matthijs wezenlijk kon veranderen? Dan is het antwoord: nee.”

Van Nieuwkerk legde maandag zijn werkzaamheden bij BNNVARA neer. „Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk”, liet de 62-jarige televisiemaker weten. Hij „verbreekt de banden” met de omroep.

BnnVara-directeur Suzanne Kunzeler deed maandagavond „een diepgevoelde spijtbetuiging”in het programma Nieuwsuur namens de omroep. „Naar al die mensen, al die oud-collega’s, ook collega’s die nog steeds bij BnnVara werken, die hier jarenlang soms de dupe van zijn geworden”, „in angst hebben gewerkt” en „dat leed hebben moeten ervaren”.

Hilversum lijkt ondertussen verdeeld in twee kampen. Zo zijn er bekende Nederlanders die begrip voor Matthijs hebben en BN’ers die hem bekritiseren.