Nieuws/Buitenland
1846037
Buitenland

Europarlement wil speciale trein: ’Metro te ingewikkeld’

Brussel-Luxemburg moet het station van het Europees Parlement worden.

Brussel-Luxemburg moet het station van het Europees Parlement worden.

BRUSSEL - De Belgische spoorwegen moeten extra treinen inzetten, zodat Europarlementariërs op tijd op luchthaven Zaventem arriveren voor hun vlucht naar huis. Ook voor hun aankomst in Brussel zijn extra treinen gewenst.

Brussel-Luxemburg moet het station van het Europees Parlement worden.

Brussel-Luxemburg moet het station van het Europees Parlement worden.

Dat staat in een deze week door de begrotingscontrolecommissie van het Europees Parlement goedgekeurd rapport over de eigen huishouding.

Hierin staan tal van aanbevelingen. De secretaris-generaal, de ambtelijke baas, wordt onder andere verzocht zich in te zetten voor extra treinverbindingen vanaf het station Brussel-Luxemburg, pal naast het parlementsgebouw. Hij wordt aangemoedigd te gaan onderhandelen met de Belgische spoorwegen.

Vooral tijdens ’piekmomenten’ op dagen dat er veel gereisd wordt door de 751 Europarlementariërs en hun gevolg, zou dit nodig zijn, ook om hun reistijd te bekorten. Verder wordt een lagere CO2-uitstoot als argument aangehaald voor meer treinen.

Maar het is niet zo dat luchthaven Zaventem slecht bereikbaar is. Als de Europarlementariërs de metro naar het Centraal Station nemen (een paar minuten lopen), gaan er vanaf dat station vele treinen per uur richting Zaventem. Langer dan tien minuten tot een kwartier wachten is zeker niet nodig volgens de dienstregeling.

’Te ingewikkeld’

De intentie om meer met de trein te reizen is goed, vindt SP-Europarlementariër Dennis de Jong. „Sommige collega’s vinden het gewoon te ingewikkeld om eerst de metro te pakken”, zegt hij.

„Maar daar hoort wel bij dat het wagenpark wordt ingekrompen”, aldus de Nederlander die in de begrotingscontrolecommissie zit. „Dat stond er aanvankelijk ook in”, aldus De Jong, maar het is er om hem onbekende reden weer uitgehaald.

Het Europees Parlement heeft maar liefst 110 chauffeurs in vaste dienst die op afroep beschikbaar zijn voor de Europarlementariërs.