Nieuws/Binnenland
1846423
Binnenland

Is het handig om nu al over te stappen op warmtepomp?

’Vanaf 2021 geen klassieke cv-ketel meer’

UTRECHT - Als het aan een groot aantal organisaties ligt, kunnen woningeigenaren hun oude cv-ketel vanaf 2021 alleen nog maar vervangen door een waterpomp of een ander duurzaam alternatief, zoals een hybride cv-systeem. Tot die vijftien organisaties behoren onder meer Gasunie en Essent, ondernemersorganisatie voor de installatiebranche Uneto-VNI en milieuorganisaties als Greenpeace. De Vereniging Eigen Huis (VEH) laat in een reactie weten ,,niet zo enthousiast’’ te zijn over het plan.

In Nederland zijn jaarlijks zo’n 350.000 gasgestookte cv-ketels aan vervanging toe. Door straks geen traditionele cv-ketels meer te installeren, moeten woningen en andere gebouwen sneller verduurzamen, aldus de vijftien partijen.

Verwarming duurder

Als de plannen werkelijkheid worden, zijn consumenten vanaf 2021 veel duurder uit. Een cv-ketel is verkrijgbaar vanaf circa 1500 euro, terwijl een elektrische warmtepomp en hybride cv-systeem respectievelijk circa 8500 en 6000 euro kosten. Een hybride cv-systeem is een soort warmtepomp met een extra cv-keteltje dat tijdens koude winterdagen extra vermogen levert.

Met de maatregel moet het klimaatverdrag van Parijs sneller binnen bereik komen. Ook moet het gasgebruik worden teruggedrongen met het oog op de verlaging van de aardgaswinning in Groningen. Vrijwel alle gebouwen en woningen in Nederland worden nu nog verwarmd met Gronings gas.

Politiek

Ook in politiek Den Haag wordt nagedacht over het flink verminderen van de vraag naar gas. Eind vorig jaar stelden regeringspartijen CDA en D66 dat de gasgestookte cv-ketel moet worden uitgebannen en dat minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een plan moet maken om de gasketel ,,uit te faseren''.

Om te komen tot het uitbannen van de traditionele cv-ketel zijn er nog wel een aantal hordes om te nemen, aldus een woordvoerder van de coalitie. Zo moeten de kosten voor de nieuwe systemen, die nu nog een stuk hoger liggen dan voor de traditionele cv-ketel, omlaag. Ook moeten er straks voldoende vakbekwame installateurs zijn, moet worden gekeken naar de ruimte die de nieuwe systemen innemen en moet er een laagdrempelige financieringsregeling komen.

Overigens zal het niet overal lukken om de traditionele cv-ketel te vervangen door bijvoorbeeld een hybride cv-systeem, erkent de woordvoerder. ,,Als het ergens niet kan, dan kan het gewoon niet. Dan moeten we er iets anders voor verzinnen, zoals toch een cv-ketel. Of een andere manier van verwarmen, bijvoorbeeld met een zonneboiler.’’

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Met een soort koelkastmotor wordt energie met een lage temperatuur opgewaardeerd tot bruikbare warmte.

Bij nieuwbouw wordt de bodem vaak als bron gebruikt. Bij bestaande woningen is het echter lastig een bron onder de tuin aan te leggen. Daarom wordt in bestaande huizen vaak gekozen voor de buitenlucht als bron, met een warmtewisselaar op het dak of in de tuin.

Met een volledige warmtepomp bespaar je volgens Milieu Centraal gemiddeld zo'n €180 per jaar (met lucht als bron) tot €320 (met bodem als bron) ten opzichte van een hr-ketel. Particulieren kiezen het vaakst voor de hybride vorm omdat dit stukken eenvoudiger is te realiseren en wegens de kosten.

’Totale integraliteit onbreekt

De VEH maakt zich ondertussen zorgen over de kosten voor de consument en vindt ook dat ,,de totale integraliteit’’ ontbreekt. ,,Er moet worden gekeken hoe de consument kan worden bewogen de beste maatregelen te nemen voor vergroening of verduurzaming van de woning. Dit plan is veel te geïsoleerd’’, aldus een woordvoerder. In sommige gevallen zal het bijvoorbeeld veel meer lonen om de woning beter te isoleren, zegt ze. ,,De consument kan zijn geld maar één keer uitgeven.’’