Nieuws/Binnenland
1846853592
Binnenland

7301 nieuwe coronagevallen

Coronacijfers afgelopen etmaal: ic's +8, verpleegafdelingen +2

ZEIST - Het aantal coronapatiënten op intensive cares in de Nederlandse ziekenhuizen is opgelopen tot 200, het hoogste aantal sinds 21 september. Dat zijn er 8 meer dan dinsdag, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend.

In totaal worden er nu 859 mensen behandeld in ziekenhuizen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 10 meer dan een een dag eerder. De laatste keer dat er meer dan 850 Covidpatiënten in ziekenhuizen lagen was 8 juni. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronagevallen woensdag toe met 2 tot 659.

In de afgelopen 24 uur werden er 113 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's werden 21 nieuwe patiënten opgenomen.

Door de toenemende drukte in de ziekenhuizen, is het LCPS vorige week woensdag weer begonnen met het spreiden van coronapatiënten tussen de regio’s. Afgelopen etmaal moest er om die reden één coronapatiënt overgebracht worden naar een ander ziekenhuis.

De ziekenhuisorganisatie verwacht dat het aantal Covidpatiënten in ziekenhuizen verder stijgt de rest van de week.

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 7301 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds 19 juli.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 41.409 positieve tests. Dat is 56 procent meer dan in de week ervoor. Voor het eerst sinds 25 juli komt het weektotaal boven de 40.000 uit.

Gemiddeld zijn er in de afgelopen week 5916 positieve tests per dag gemeld. Dat gemiddelde stijgt voor de 27e dag op rij. Toen de stijging begin oktober startte, waren er gemiddeld zo'n 1600 positieve tests per dag. Dat betekent dat het aantal nieuwe coronagevallen binnen een maand bijna is verviervoudigd.

Precies een week geleden waren er 4600 positieve tests, de woensdag ervoor iets meer dan 3700 en nog een woensdag eerder zo'n 1900.

Ook het aantal sterfgevallen stijgt. In de afgelopen dag kreeg het RIVM 17 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting was overleden. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in de afgelopen dag zijn gestorven, maar uit de weekcijfers van dinsdag kwam naar voren dat vrijwel alle mensen in de afgelopen weken zijn overleden. Er zat maar een enkele melding van langer geleden tussen.

Op dinsdag meldde het RIVM twintig sterfgevallen door corona. Voor het eerst sinds begin juni zijn er twee dagen achter elkaar meer dan tien doden gemeld.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 86 sterfgevallen, gemiddeld zo'n twaalf per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 28 mei.