Nieuws/Binnenland
1847031275
Binnenland

Coronacrisis: vrijdag 28 augustus

LIVE | Betogers tegen coronaregels vrijdagavond al bijeen in Berlijn

Archiefbeeld.

Archiefbeeld.

AMSTERDAM - Het aantal mensen dat wereldwijd besmet is geraakt met het coronavirus is de 23 miljoen gepasseerd. De pandemie heeft wereldwijd ruim 831.000 mensen gedood, waarbij de Verenigde Staten met 180.000 doden de meeste slachtoffers hebben geregistreerd, gevolgd door Brazilië met meer dan 118.000. In Nederland stierven 6200 mensen aan het virus. Bekijk het laatste coronanieuws in dit liveblog, dat wordt aangevuld.

Archiefbeeld.

Archiefbeeld.

Een grote demonstratie tegen de coronamaatregelen in Duitsland staat voor zaterdag gepland, maar vrijdagavond hebben zich al mensen in Berlijn verzameld om hun ongenoegen te uiten.

Volgens het dagblad Bild zijn de betogers bijeengekomen op de bekende Berlijnse laan Unter den Linden. Onder hen is een grote groep zogenoemde Reichsbürgers (rijksburgers), rechts-extremisten die de Bondsrepubliek Duitsland niet erkennen.

De politie is in groten getale aanwezig in de buurt van de Brandenburger Tor. Niet ver daarvandaan hadden de betogers vrijdag ook een kamp opgezet, maar dat werd later afgebroken. De tenten waren van leden van de groep Querdenken 711 (Dwarsdenken 711), die ook achter de demonstratie van zaterdag zit.

Verschillende demonstranten hebben aan Bild laten weten dat ze zich zaterdag niet aan de voorgeschreven afstandsregels zullen houden en ook geen mondkapje op zullen doen. „Ik hoef geen afstand te houden”, zegt de 29-jarige Melanie Holic die speciaal uit Zwitserland is gekomen voor de demonstratie. „Liefde en nabijheid is het beste medicijn voor ons allemaal. En laat je alsjeblieft niet vaccineren, je hebt een immuunsysteem dat je moet versterken.”

De demonstratie werd door het stadsbestuur van Berlijn verboden, maar vrijdag zei de rechter dat die toch door mag gaan als er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Zo moet er voldoende afstand gehouden kunnen worden. De autoriteiten zijn overigens tegen dat besluit in beroep gegaan. Mogelijk zal vrijdagavond daarin nog een uitspraak volgen.

Meer nieuws:

Binnenland:

Bent u in Cyprus? Dan komen we graag met u in contact. Mail uw verhaal naar onze whatsapp tiplijn. Zet het nummer in je telefoon: +31613650952

Buitenland:

Financieel-economisch:

Sport:

Entertainment:

Lees hier het coronanieuws van donderdag 27 augustus