Nieuws/Buitenland
184756822
Buitenland

Weer rellen rond al-Aqsa-moskee in Jeruzalem

JERUZALEM - Rond het islamitische heiligdom van de al-Aqsa-moskee in Oost-Jeruzalem zijn vrijdag weer rellen uitgebroken. De Israëlische oproerpolitie is onder meer met traangas in actie gekomen tegen betogende Arabieren. Er wordt volgens ooggetuigen ook met rubberen kogels op betogers geschoten en er zijn gewonden.

De demonstranten uiten ook hun vreugde over de bloedige krachtmeting van de afgelopen dagen tussen Hamas en het Israëlische leger, omdat ze die in het voordeel van de Palestijnen beslecht zien.

Vrijdag is een wapenstilstand van start gegaan, nadat Hamas en andere Palestijnse groepen in de Gazastrook duizenden raketten op Israël hadden afgevuurd en de Israëlische strijdkrachten verwoestende bombardementen op de smalle dichtbevolkte kuststrook hadden uitgevoerd.

Aanleiding voor de explosie van geweld waren betogingen die 6 mei begonnen bij de al-Aqsa-moskee tegen de uitzetting van Arabieren uit hun woningen in een wijk in Oost-Jeruzalem. De Arabieren moeten net als elders in de bezette gebieden plaats maken voor Joodse kolonisten.