Nieuws/Buitenland
184763
Buitenland

Man vernielt graf De Gaulle

Een kruis op het graf van De Gaulle werd eraf getrapt.

Een kruis op het graf van De Gaulle werd eraf getrapt.

COLOMBEY-LES-DEUX-EGLISES - Een nog onbekende man heeft het graf van de voormalige Franse president Charles de Gaulle geschonden. De man klom zaterdag aan het eind van de middag in het Noord-Franse Colombey-les-deux-Eglises op het graf en trapte twee maal tegen een bijna anderhalve meter hoog kruis waardoor het afbrak. Dat melden Franse media.

Een kruis op het graf van De Gaulle werd eraf getrapt.

Een kruis op het graf van De Gaulle werd eraf getrapt.

Franse politici reageerden kwaad op het voorval. „De Gaulle is heilig voor de Fransen”, liet het kantoor van de president in een reactie weten. Oud-president Nicolas Sarkozy noemt op Twitter het vandalisme een belediging voor Frankrijk en zijn waarden. Ook de nieuwe premier Edouard Philippe uitte op de berichtensite zijn zorgen. Volgens hem is de vernieling van het graf een aanval op Frankrijk.

Een politiek motief voor het vandalisme wordt zo goed als uitgesloten, omdat het graf niet was beklad met leuzen of graffiti. Behalve het kruis is de rest van het graf niet beschadigd, meldden Franse media zondag. Omdat het graf continu onder videotoezicht staat, kon het exacte tijdstip van de vernieling worden vastgesteld. Ook is te zien dat de man niet gemaskerd was. De politie gaat er vanuit dat er nog een medeplichtige was die in een auto op de dader wachtte.

Elk jaar bezoeken ongeveer 100.000 mensen het graf van het voormalige staatshoofd. De Gaulle is een van de belangrijkste figuren uit de Franse geschiedenis. Hij redde de eer en status van het land in 1940 door het verzet tegen de Duitse bezetters overeind te houden en een Frans gezicht te geven. De Gaulle stond ook aan de wieg van het huidige politieke stelsel, de Vijfde Republiek. Hij stierf in 1970.