Nieuws/Buitenland
1847649145
Buitenland

Commandant vliegdekschip krijgt baan niet terug na coronarel

WASHINGTON - De voormalige commandant van het Amerikaanse vliegtuigschip Theodore Roosevelt krijgt zijn oude functie niet terug. Kapitein Brett Crozier schoot volgens de marine ernstig tekort tijdens een grote uitbraak van het coronavirus aan boord.

Crozier verloor zijn baan nadat hij alarm had geslagen over de virusuitbraak op zijn schip. De brief met zijn noodkreet lekte uit en dat bracht het Pentagon in verlegenheid. Later juichten honderden bemanningsleden hun voormalige commandant toe terwijl hij het schip verliet.

’Te naïef of te dom’

De affaire heeft ook de kop gekost aan de bewindsman die Crozier ontsloeg. Minister van Marine Thomas Modly vloog naar Guam om de bemanning van de Rooseveld toe te spreken. Hij noemde Crozier „te naïef of te dom” voor zijn functie. Dat leidde tot grote verontwaardiging.

De marine had eerder nog geadviseerd Crozier zijn oude functie terug te geven, maar komt daar nu op terug. De voormalige baas van de kapitein, Schout-bij-nacht Stuart P. Baker, wordt ook berispt. Zijn geplande promotie gaat voorlopig vermoedelijk niet door.

Admiraal Michael Gilday zei dat uit onderzoek is gebleken dat Crozier niet van plan was zijn brief te laten lekken. Hij stelde echter ook dat de kapitein en Baker niet snel genoeg hebben opgetreden om verspreiding van het virus te voorkomen.

1200 positieve testen

„Ze waren traag bij het van het schip halen van bemanningsleden en hebben nagelaten om bemanningsleden naar beschikbare veilige locaties over te brengen”, aldus admiraal Gilday. Uiteindelijk hebben zo’n 1200 opvarenden positief getest op het coronavirus, dat vermoedelijk tijdens een stop in Vietnam aan boord is gekomen.

Twee senatoren van de Democratische Partij zetten vraagtekens bij het besluit van de marine. Richard Blumenthal en Chris Van Hollen zeggen in een gezamenlijke verklaring dat de marine op het moment van de uitbraak aan boord nog geen duidelijke richtlijnen had voor zo’n situatie.

De politici klagen dat de huidige regels met terugwerkende kracht lijken te worden toepast om het ontslag van Crozier te rechtvaardigen. De bemanning van de Theodore Roosevelt heeft volgens de marine inmiddels speciale training gehad om verspreiding van het coronavirus beter te kunnen tegengaan.