Nieuws
1847663
Nieuws

Loont overstappen op warmtepomp?

Nederland moet van het gas af.

Nederland moet van het gas af.

Amsterdam - Nederland moet van het gas af: het is de bedoeling dat rond 2050 de huishoudens alleen nog maar op stroom draaien. Moet je daar als consument nu al rekening mee houden door te kiezen voor bijvoorbeeld warmtepompen en inductiekoken of loopt het allemaal niet zo'n vaart?

Nederland moet van het gas af.

Nederland moet van het gas af.

Als het aan diverse keukenverkopers ligt, kun je maar beter gaan koken op inductie. "Want er mag binnenkort niet meer op gas worden gekookt en gestookt", luidt het antwoord op de vraag waarom een 'gewoon' gasfornuis niet meer in de keuken mag staan.

De keukenverkopers hebben niet helemaal ongelijk: het is de bedoeling dat Nederland in 2050 bijna CO2-neutraal is. Dat houdt onder meer in dat tegen die tijd huishoudens alleen nog maar draaien op (duurzaam opgewekte) stroom en dat gas en andere fossiele brandstoffen taboe zijn. Dat betekent dat elektriciteit moet worden opgewekt met bijvoorbeeld zon of wind en de auto moet elektrisch rijden.

Inductiekoken

Om alvast over te stappen op bijvoorbeeld inductiekoken is wellicht wat vroeg, maar het is in de praktijk niet zo moeilijk: de keuken aanpassen op stroom is stukken eenvoudiger en daarbij voordeliger dan koken op gas.

Warmtepomp

Met de cv-ketel ligt het ingewikkelder. Of het nu al handig is om over te stappen op een warmtepomp hangt bijvoorbeeld af van de woning waarin je woont. Een warmtepomp is interessant wanneer je huis goed is geïsoleerd en je vloerverwarming hebt.

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Met een soort koelkastmotor wordt energie met een lage temperatuur opgewaardeerd tot bruikbare warmte. Er zijn verschillende soorten warmtepompen: een hybride warmtepomp die wordt gecombineerd met cv-ketel op gas en de volledig elektrische warmtepomp.

Bij nieuwbouw wordt de bodem vaak als bron gebruikt. Bij bestaande woningen is het echter lastig een bron onder de tuin aan te leggen. Daarom wordt in bestaande huizen vaak gekozen voor de buitenlucht als bron, met een warmtewisselaar op het dak of in de tuin.

Duur

De installaties zijn voor particulieren nog flink aan de prijs. Wel is er subsidie voor te krijgen en je bespaart behoorlijk op de energierekening.

Verhuis je binnen een paar jaar naar een andere woning, is het de vraag of het financieel handig is om je woning aan te passen. Weet je zeker dat je nog vele jaren in je huidige huis blijft wonen, dan zou het zeker kunnen lonen. Maak van te voren een berekening wat de uiteindelijke kosten zijn en of je dit er uit haalt.