Nieuws/Binnenland
1847735
Binnenland

’We verwachten veel toeristen’

Dit is nu het noordelijkste station van Nederland

EEMSHAVEN - Het noordelijkste treinstation van Nederland is vanaf woensdag te vinden in de Eemshaven. De Groningse zeehaven heeft daarmee na een dikke eeuw die titel van dorp Roodeschool overgenomen, een plaats zes kilometer verderop die mede daardoor alom bekend werd.

Trein ’Tonny van Leeuwen’ reed vanaf station Groningen vlot door naar de Eemshaven. Het natte weer mocht de pret niet drukken. Er is tenslotte tientallen jaren gewacht op deze verbinding: „Dit is goed voor de regio. We verwachten allerlei reizigers, van toeristen tot en met mensen die hier in de haven werken”, zegt burgemeester Marijke van Beek (gemeente Eemsmond) opgetogen. „Er is stevig ingezet op het spoor bij het plannen maken. Fijn te zien dat het nu zover is.”

Van Beek kreeg goed gezelschap van Groningse en Duitse hoogwaardigheidsbekleders. Kinderen van Waddeneiland Borkum maakten bovendien een vrolijk dansje. Het is ook feest, aldus een Duitse toeschouwer. „Duitsers nemen nu nog de auto, kijk maar allemaal witte kentekenplaten hier op de parkeerplaats bij de veerhaven naar Borkum. Gaan ze dat massaal anders doen? Dat is toch even afwachten denk ik.”

De spoorlijn is de eerste buitendijkse verbinding die ProRail in het land heeft gebouwd. De lijn vergde een investering van 25 miljoen euro. De rit voert door het landelijke gebied en dan naar de haven met de inmiddels bekende grote windmolens. „Ik ben hier vandaag gewoon uit belangstelling. Zo vaak gebeurt het niet meer dat er nieuw spoor is waarop je een eerste rit kunt meemaken”, vertelt liefhebber Jesse Krol uit Tiel. „Daarom ben ik er speciaal voor naar Groningen gekomen. En het is leuk!”

Voorlopig koerst de Arriva-trein dagelijks tot vier keer verder vanaf Roodeschool naar eindstation Eemshaven. Arriva zal de frequentie later naar verwachting opvoeren.