Nieuws/Buitenland
184783
Buitenland

Eerste buitenlandreis van president Trump: de opvallendste momenten

WASHINGTON - Donald Trumps eerste reis naar het buitenland als president zit er weer op. Hij en First Lady Melania kwamen zaterdagavond weer aan in het Witte Huis. Bekijk hier de opvallendste momenten van de trip.

Trump begon zijn reis in Saoedie-Arabië, waar hij een wapendeal van 110 miljard dollar sloot met koning Salman. Nadat hij een hoge onderscheiding had ontvangen van de koning, nam hij ook deel aan een traditionele zwaardendans. Het leverde prachtige beelden op:

Een ander moment dat vooral veel twitteraars tot de verbeelding sprak, was de opening van het Global Center for Combating Extremism in de hoofdstad Riyad. Tijdens de ceremonie poseerden Trump, Salman en de Egyptische president Sisi met hun handen op een lichtgevende bol.

Na Saoedi-Arabië vloog Trump naar Israël, waar het al snel ging over een filmpje waar het op lijkt dat Melania de hand van haar man wegslaat.

Later volgde ook nog een hachelijk moment op het vliegveld waarbij een parlementariër een selfie wilde maken met Trump. En dat was tegen het zere been van premier Benjamin Netanyahu, zo blijkt uit videobeelden van het voorval. Hij probeerde de foto nog te voorkomen, maar dat mislukte.

De volgende stop op het reisschema van Trump was Rome en Vaticaanstad, waar hij paus Franciscus ontmoette. Bij de vaak goedlachse paus kon er deze keer geen glimlachje af, zo viel veel mensen op. Op foto’s van het bezoek staat hij schijnbaar geërgerd naast de president en zijn vrouw en dochter, die voor de gelegenheid gesluierd en in het zwar gekleed gingen.

Was er deze reis veel gedoe over het wegslaan van de hand van Donald Trump door Melania, in de Sixtijnse kapel stonden de president en de first lady wel hand in had.

Was er deze reis veel gedoe over het wegslaan van de hand van Donald Trump door Melania, in de Sixtijnse kapel stonden de president en de first lady wel hand in had.

Ook in Brussel, waar Trump een NAVO-top bezocht, waren er enkele opvallende momenten. Zo was er de ferme handdruk aan de nieuwe Franse president Macron. Trump staat bekend om zijn wilde handenschudden, maar Macron leek er niet aan toe te willen geven. Wat volgde was een verbeten handdruk, waarbij Trumps knokkels wit werden en hij als eerste los moest laten.

Later op de dag koos Macron ervoor om eerst Angela Merkel te begroeten alvorens naar Trump te stappen. Deze keer trekt Trump Macron weer flink naar zich toe.

Misschien wel het opvallendste moment van Trumps reis volgde donderdag. Trump zette de premier van Montenegro met ferme hand opzij, om vervolgens voor hem te gaan staan.

Het moment werd vastgelegd op video en massaal gedeeld. Op de beelden is te zien hoe Trump aan komt lopen, terwijl enkele NAVO-leiders er al staan. Hij legt zijn hand op de arm van Duško Marković, de premier van Montenegro. Dat doet hij met zo veel kracht, dat de premier verbaasd opkijkt. Marković kijkt hem aan en lacht beleefd naar Trump, die zich vervolgens in één beweging vooraan het gezelschap positioneert.