Nieuws/Binnenland
1848759099
Binnenland

Erehaag voor overleden kopstuk Satudarah, ook politie aanwezig

AMSTERDAM - Het overleden Satudarah-kopstuk Etous Belserang is dinsdag aan het einde van de middag naar begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam gebracht. Dat gebeurde onder toeziend oog van de politie, die vanwege de uitvaart massaal aanwezig was. Ook de mobiele eenheid stond paraat.

Bij het Amsterdamse Zorgvlied stonden honderden mensen de rouwstoet op te wachten. Daar werd een erehaag gevormd. Met ronkende motoren en fakkels werd de stoet onthaald.

Veel belangstellenden mochten de begraafplaats niet op om de begrafenis bij te wonen. Zij moesten bij het naastgelegen Martin Luther Kingpark wachten. Een aantal had een spandoek bij zich met daarop de tekst Etous 4-ever.

Tekst loopt door onder de foto.

Aan het begin van de middag was in het Afscheidshuis Amsterdam-Zuidoost de rouwdienst. Ook daar hadden zich honderden mensen verzameld en was een grote politiemacht op de been. De mensen waren veelal in het zwart gekleed en meerderen droegen een gele band om hun arm, de kleuren van de motorclub. De weg naar het uitvaartcentrum was door de politie afgezet.

Erehaag

Rond 13.15 uur kwam de rouwstoet bij het Afscheidshuis aan, waar de stoet met lijkwagen ook door een erehaag reed. Voorop reden tientallen motoren. Ook vloog er een vliegtuig over, met daarachter de tekst: Etous Belserang RIP.

Voor de vele mensen die naar de uitvaart waren gekomen, was de rouwdienst ook buiten op een groot scherm te volgen. Over de zwarte lijkkist lag een rode vlag met daarop de tekst Satudarah Maluku.

Belserang overleed vorige week op 46-jarige leeftijd. Volgens Het Parool overleed hij aan hartfalen.

Rumoer

In de Holendrechtstraat in Amsterdam-Zuid kwamen maandagavond al veel mensen samen bij het huis van de moeder van Belserang. Bij een woning stonden partytenten, er klonk harde muziek en er werd vuurwerk afgestoken, is te zien op beelden van de lokale zender AT5. De politie kreeg diverse meldingen van geluidsoverlast.

De route van het uitvaartcentrum naar begraafplaats Zorgvlied gold dinsdag als veiligheidsrisicogebied. De burgemeesters van Amsterdam en Amstelveen hadden dit besloten omdat er was aangekondigd dat mensen op diverse plekken afscheid willen nemen van Belserang. Zo konden ze controleren of iemand bijvoorbeeld vuurwerk bij zich heeft.

Belserang was lid van motorclub Satudarah die door de rechter verboden is. Daardoor mogen leden niet hun zogeheten ’colors’ (clubhesjes) dragen. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en haar collega Tjapko Poppens van Amstelveen wilden de wens van de nabestaanden respecteren om Belserang een waardig afscheid te geven. Maar ze hielden er wel „ernstig rekening” mee dat de uitvaart „mensen aantrekt die de openbare orde verstoren of strafbare feiten plegen.”