Nieuws/Buitenland
1849768447
Buitenland

Wereldleiders in overleg over situatie Oekraïne

OTTAWA - De Amerikaanse president Joe Biden zal vrijdag een gesprek leiden over de crisis in Oekraïne met de leiders van Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Roemenië, het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie en de NAVO. De staf van de Canadese premier Justin Trudeau maakte dat donderdag (lokale tijd) bekend.

De komende dagen zullen ook de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 de situatie rondom Oekraïne bespreken tijdens een veiligheidsconferentie in München. De conferentie wordt al sinds 1963 gehouden en brengt leiders uit de politiek, economie en strijdkrachten bij elkaar in Hotel Bayerischer Hof. De conferentie in de Beierse hoofdstad loopt van vrijdagmorgen tot zondagnamiddag.

De opzet van de conferentie is vanouds om in ontspannen sfeer zonder protocollaire poespas „in dialoog te gaan voor vrede.” De conferentie is voornamelijk een platform voor landen van de NAVO en/of de EU, maar in de loop der jaren zijn er steeds meer landen uitgenodigd en aangeschoven. Het gaat tegenwoordig om circa 350 deelnemers uit ruim zeventig landen. Maar ontspanning lijkt dit jaar ver te zoeken. Rusland stuurt voor het eerst sinds 1991 geen officiële delegatie als gevolg van de spanningen met het Westen over Oekraïne.

Onderonsje

Onder de deelnemers is de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris, die zaterdag na haar toespraak een onderonsje heeft met de Oekraïense president Volodimir Zelenski over de crisis in zijn land. Ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 gaan ook tijdens de conferentie zaterdag praten over Oekraïne. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock is als gastvrouw de voorzitter. De G7 is een groep van invloedrijke westerse geïndustrialiseerde landen. De leden zijn Duitsland, Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de VS. De EU schuift ook aan maar is officieel geen lid.

Donderdag herhaalde Biden nogmaals zijn waarschuwing dat Rusland op het punt staat Oekraïne binnen te vallen. „Elke indicatie die we hebben is dat ze bereid zijn om Oekraïne binnen te gaan”, zei de Amerikaanse president.

Blinken

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, heeft een uitnodiging aanvaard voor een ontmoeting eind volgende week met zijn Russische ambtgenoot Sergei Lavrov, zei het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag (lokale tijd). Voorwaarde voor de ontmoeting is dat Rusland in de tussentijd niet Oekraïne binnenvalt, aldus het ministerie.

Blinken zei eerder op de dag dat hij een brief naar Lavrov had gestuurd met het voorstel om volgende week in Europa bijeen te komen om alsnog tot een diplomatieke oplossing van de crisis in Oekraïne te komen. Later die dag herhaalde Blinken tegenover de VN-Veiligheidsraad zijn waarschuwing dat Russische troepen zich voorbereiden op een aanval op Oekraïne in „de komende dagen.” Rusland zou van plan zijn een aanleiding te verzinnen voor een inval in het buurland, bijvoorbeeld in de vorm van een nep- of echte aanval met chemische wapens.

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov noemde de militaire scenario’s die Blinken schetste „betreurenswaardig” en „gevaarlijk.” Hij voegde eraan toe dat een deel van de in het grensgebied gelegerde Russische soldaten juist terugkeert naar hun thuisbasis. Ook beschuldigde hij Oekraïne van herhaalde aanvallen op de oostelijke Donbas-regio, waarbij „duizenden slachtoffers vielen.”

Luister ook naar de podcast Werelds! over de fascinerende rol van TikTok bij het conflict in Oekraïne: