Nieuws/Binnenland
1850396
Binnenland

Financiën slaat terug naar ING’er Van der Veer

Den Haag - Het ministerie van Financiën laat de beschuldigingen van president-commissaris Van der Veer (ING) niet over zijn kant gaan. In een reactie benadrukt het departement dat hij wel degelijk was gewaarschuwd dat salarisverhogingen zeer gevoelig kunnen liggen.

Van der Veer beweerde woensdagmiddag in de Tweede Kamer dat het beloningsbeleid waaruit de salarisverhoging van ING-topman Hamers voortvloeide, met het departement was afgestemd. Die verklaring leek daarmee haaks te staan op de eerdere uitlatingen van minister Hoekstra (Financiën), die de verhoging ’buitensporig’ had genoemd.

Van der Veer moest na afloop van zijn gesprek in de Kamer echter zelf al aan deze krant toegeven dat de gesprekken met het departement reeds in 2010 plaatsvonden, toen de bank nog staatssteun ontving en ver voordat de huidige bonuswetgeving werd doorgevoerd.

Maar Financiën heeft nu ook de gang van zaken van de afgelopen weken nog eens op een rij gezet. Volgens de woordvoerder van het departement heeft minister Hoekstra (Financiën) op 21 februari nog Van der Veer gewaarschuwd voor een salarisverhoging, toen de twee elkaar ontmoetten voor een gesprek over een heel ander onderwerp en de president-commissaris pas tegen het einde daarvan terloops ter sprake bracht dat er een besluit over salarisverhoging was genomen, zonder in details te treden.

’Niet relevant’

Desgevraagd beweerde Van der Veer echter zich dit niet te herinneren. Bovendien noemt de president-commissaris dit ‘ook niet relevant’, terwijl hij tegenover de Tweede Kamer juist de indruk wekte dat hij op het verkeerde been was gezet doordat hij meende dat het beloningsbeleid goed was afgestemd met Financiën.

Uiteindelijk kreeg Hoekstra woensdagavond 7 maart pas te horen over het besluit tot salarisverhoging, toen dat de volgende ochtend al in de krant zou staan. Die volgende dag uitte de bewindsman ook meteen zijn kritiek hierop, zowel richting de media als aan ING en Van der Veer zelf. Uiteindelijk trok ING op 13 maart het besluit in.