Nieuws/Binnenland
1850633741
Binnenland

Ook onderzoek naar tweede misstand

Algemeen directeur tbs-instelling Oostvaarderskliniek stapt op

ALMERE - De directeur van tbs-kliniek Oostvaarders in Almere, Hendrik Jan van der Lugt, is opgestapt. Dat bevestigde de kliniek woensdag nadat De Telegraaf daar dinsdag vragen over stelde. De Telegraaf onthulde maandag dat een behandelaar is ontslagen op verdenking van de verkrachting van een tbs’er in de kliniek. Er loopt een tweede onderzoek naar een medewerker.

Volgens woordvoerder Evert-Jan Pieters staat het vertrek los van de affaire rond de behandelaar, die voor grote onrust heeft gezorgd onder personeel en patiënten. Bronnen binnen de kliniek zeggen dat het opstappen van de algemeen-directeur wel degelijk samenhangt met het kwestie rond de ontslagen behandelaar. „Dat was de druppel. Maar er spelen al veel langer veel meer problemen. Hij is simpelweg niet de juiste man voor deze job ”, zegt een van de bronnen uit de kliniek.

De behandelaar die is ontslagen wordt verdacht van verkrachting en wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie. Er loopt ook een intern onderzoek naar de kwestie die voor grote onrust en angst heeft gezorgd binnen de kliniek. Naar nu blijkt loopt er nog een tweede onderzoek naar een medewerker.

Een sociaal-cultureel medewerkster zou een seksuele relatie hebben onderhouden met een tbs’er uit de kliniek. Dit is ten strengste verboden. De kliniek bevestigt het onderzoek na vragen door deze krant. „We kunnen op dit moment niet meer zeggen over de kwestie”, aldus de woordvoerder. Of de medewerkster hangende het onderzoek is geschorst wil hij niet zeggen.

Het is al jaren onrustig in de kliniek. Het verloop van het personeel is hoog en medewerkers luidden bij De Telegraaf in de afgelopen jaren meermalen de noodklok over een angstcultuur en een groot aantal incidenten. Zo doodde een tbs’er op proefverlof in 2019 een man in Lelystad en verkrachtte een patiënt vorig jaar een vrouw in dezelfde plaats tijdens verlof. Er volgde een zeer kritisch rapport van de inspectie veiligheid en justitie.

Vanuit de Tweede Kamer klonk dinsdag felle kritiek nu het weer fout is gegaan in de Oostvaarderskliniek. Sommige partijen eisen zelfs dat de kliniek wordt gesloten of onder curatele geplaatst. „De incidenten vormen inmiddels een patroon van het door de vingers zien van ernstige feiten”, zei JA21-leider Eerdmans.