Nieuws/Binnenland
1850757
Binnenland

Aanvragen verblijfsvergunningen van bijna 400 naar nul

Visumplicht weert Cubaanse ’homo’s’

Amsterdam - De hausse aan Cubaanse asielzoekers die in Nederland een verblijfsvergunning aanvroegen omdat ze in hun eigen land als homo of lesbienne geen leven zouden hebben, is plotseling voorbij.

De reden daarvoor is dat Cubanen sinds eind januari verplicht een visum moeten aanvragen als ze op Schiphol van het ene op het andere vliegtuig willen overstappen. Normaal gesproken hoeven daarbij geen visa te worden aangevraagd, omdat mensen alleen even op de luchthaven verblijven. Maar veel Cubanen stapten helemaal niet over, maar liepen rechtstreeks naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) om asiel in Nederland aan te vragen.

Het gaat in totaal om een kleine 400 mensen, in de periode oktober tot en met januari. Aan het eind van die maand kondigde het kabinet aan dat Cubanen die naar Schiphol komen voor een overstap, een speciaal transit-visum nodig hebben. Dat gebeurde op verzoek van de IND.

De maatregel heeft effect: in februari daalde het aantal Cubaanse asielzoekers ineens naar nul.

De mensen die wel asiel aanvroegen, maken geen schijn van kans. „Het percentage afwijzingen ligt op 99 procent”, vertelt een woordvoerder van staatssecretaris Harbers (Asiel). Op Cuba worden lhbt’ers namelijk niet vervolgd, en een dochter van heerser Raul Castro zet zich zelfs in voor emancipatie van deze mensen.