Nieuws/Binnenland
1850813137
Binnenland

Advies: ruimere vergoeding herstel coronapatiënten

Amsterdam - Wie ernstige coronaklachten heeft gehad, moet vanuit de basiszorgverzekering fysiotherapie, ergotherapie en dieetadvies kunnen krijgen, adviseert het Zorginstituut. Meestal neemt het ministerie deze adviezen over.

Als de extra vergoeding er komt, zou dat bijzonder zijn. Normaliter beoordeelt het Zorginstituut of behandelingen bewezen effectief genoeg zijn om in de basisverzekering opgenomen te kunnen worden. Er moet dus eerst wetenschappelijk onderzoek worden gedaan.

Daar is vanwege de coronapandemie echter geen tijd voor. „Deze ziekte heeft ons allemaal overvallen”, legt woordvoerder Michiel Geldof uit.

Fysiotherapeut

Het Zorginstituut adviseert om ex-coronapatiënten in het eerste halfjaar maximaal vijftig behandelingen bij de fysiotherapeut, acht bij de ergotherapeut en zeven bij de diëtist te vergoeden uit de basisverzekering. Na een half jaar zou beoordeeld moeten worden of meer ’herstelzorg’ nodig is.

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie is blij met het advies. „Er is een hele golf van ex-coronapatiënten met klachten die deze nazorg nodig heeft. Nood breekt wet”, zegt woordvoerder Pieter Vonk.

Verlies spiermassa

De herstelde patiënten hebben vaak problemen met hun longen en verlies van spiermassa. Zij hebben belang bij longfysiotherapie om beter te ademen, hulp om spierkracht op te bouwen en weer vertrouwen in het eigen lichaam te krijgen.

Het zorginstituut verwacht dat zo’n 16.000 ex-patiënten van de extra herstelzorg gebruik gaan maken. Het maakt niet uit of zij op de intensive care, de verpleegafdeling of thuis ziek zijn geweest. Dat zal naar schatting zo’n 28 miljoen euro kosten in het eerste jaar.

Capaciteitsproblemen bij fysiotherapeuten verwacht Vonk niet. „Er zijn vooralsnog geen tekorten.”

Diëtiek

Diëtisten zien eveneens een grote behoefte aan extra begeleiding bij het herstel van corona. Wie op de ic heeft gelegen, heeft vaak vele kilo’s aan spiermassa verloren. Ook heeft een lichaam genoeg aan energie nodig om te kunnen herstellen.

„Hoeveel behandelingen gemiddeld nodig zijn, weten we nog niet”, zegt Wineke Remijnse van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD). Bij veel patiënten is de begeleiding nog niet afgerond. Het advies van het Zorginstituut om zeven behandeluren in het basispakket op te nemen is wel lager dan de NVD zelf inschatte. Zij dacht aan 12,5 declareerbare uren diëtetiek.

Aanvullende zorg

Van alle Nederlanders heeft 84% een aanvullende zorgverzekering, waar vaak fysiotherapie in zit. Al zal bijna niemand zich hebben verzekerd voor vijftig behandelingen, zegt Geldof. „Dus ook voor de mensen die zich hier al voor hadden verzekerd, is het nog prettig dat het straks onder de basisverzekering valt.”

Hij verwacht dat de minister nog deze week zal reageren op het advies, waarna de herstelzorg over een paar weken in het basispakket terechtkomt.