Nieuws/Binnenland
1851988538
Binnenland

Vliegverkeer VK tot 1 januari opgeschort

Kabinet: Britse variant coronavirus ook in Nederland

AMSTERDAM - De mutatie van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk is ontdekt, is waarschijnlijk ook vastgesteld in Nederland. Om verdere verspreiding van de nieuwe variant te voorkomen heeft het kabinet een verbod ingesteld voor het vliegverkeer met passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk. Dat is zondag om 06.00 uur ingegaan en geldt tot 1 januari. België, Ierland, Italië en Israël weren inmiddels ook reizigers uit het VK. Duitsland beperkt vluchten.

Het Belgische inreisverbod gaat zondag om middernacht in en is in eerste instantie 24 uur van kracht, meldt persbureau Belga. Details over het Italiaanse en Israëlische inreisverbod zijn nog niet bekendgemaakt.

Het Nederlandse vliegverbod geldt niet voor vrachtvervoer. De regering onderzoekt de mogelijkheden voor aanvullende maatregelen tegen reizigers die op een andere manier naar Nederland willen, staat in een brief aan de Tweede Kamer. Ook wordt er met andere EU-lidstaten gekeken naar maatregelen tegen verdere verspreiding van de nieuwe variant vanuit het Verenigd Koninkrijk. „Het kabinet is zich bewust van het feit dat het instellen van een vliegverbod een zeer zware maatregel is, maar acht deze maatregel gerechtvaardigd gelet op de situatie.”

Nederlanders die nu in het Verenigd Koninkrijk zitten wordt afgeraden terug te keren naar Nederland. Het advies om alleen te reizen indien strikt noodzakelijk, geldt ook voor deze groep, benadrukt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bemonstering

Uit een bemonstering van een casus in Nederland, begin december, is een virus met de variant zoals beschreven in het Verenigd Koninkrijk vastgesteld, meldt het kabinet. Deze bemonstering wordt verder onderzocht. Met de GGD wordt gekeken om wie het gaat, hoe diegene besmet is geraakt en of meer gerelateerde gevallen bekend zijn. De mutatie kwam naar voren uit een steekproef van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat wekelijks de hele samenstelling van de ontdekte virussen bekijkt.

Besmettelijker

De Britse mutatie van het coranavirus zou veel sneller overdraagbaar zijn dan de variant die al rondging en is moeilijker detecteerbaar, schrijft de regering. Het RIVM heeft het kabinet geadviseerd „eventuele introductie van deze virusstam vanuit het Verenigd Koninkrijk maximaal te beperken.”

OPROEP: Wordt u getroffen door het inreisverbod vanuit het VK? Dan komen we graag met u in contact. Stuur een mailtje met uw telefoonnummer naar nieuwsdienst@telegraaf.nl

Volgens de Britse premier Boris Johnson is de nieuwe variant tot 70 procent meer besmettelijk. Er zijn geen tekenen die erop wijzen dat de nieuwe variant van het virus dodelijker is of minder goed te voorkomen met de nieuwe vaccins. Johnson kondigde zaterdagavond strenge lockdown-maatregelen aan in Londen en het zuidoosten van Engeland. Daar verspreidt de nieuwe variant van het virus zich erg snel.

De nieuwe stam, die de wetenschappelijke naam SARS-COV-2 VUI 202012/01, is voor het eerst in september ontdekt. De mutatie is vooral gevonden in het zuidoosten van Engeland, maar is ook in Wales vastgesteld. Verder zijn drie gevallen bekend in Denemarken en een in Australië.

Extra Kamerdebat

PVV-leider Geert Wilders en Henk Krol willen een extra Kamerdebat komende week over de nieuwe coronavariant. Wilders heeft de andere fractievoorzitters in de Tweede Kamer gevraagd zijn voorstel te steunen, meldt hij op Twitter.