Nieuws/Buitenland
1852725664
Buitenland

Iran dreigt met tegenreactie na Amerikaanse aanval in Syrië

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

LONDEN - De Iraanse nationale veiligheidsraad (SNSC) heeft gedreigd met een „onmiddellijke tegenreactie” nadat bij Amerikaanse luchtaanvallen op door Iran gesteunde bases in Syrië bijna twintig mensen waren omgekomen. Volgens Teheran is het in Syrië aanwezig op verzoek van Damascus en zijn de Verenigde Staten juist de bezetter van het Midden-Oosterse land. Iran vecht in de Syrische burgeroorlog aan de zijde van president Bashar al-Assad.

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

„Elk voorwendsel om de bases aan te vallen die we op verzoek van de Syrische overheid hebben opgericht om terreur te bestrijden, zullen we beantwoorden met een onmiddellijke tegenreactie”, zei een woordvoerder van de SNCS.

De VS voerden de aanval op vrijdag uit als vergelding nadat donderdag een Amerikaanse aannemer om het leven was gekomen bij een beschieting door pro-Iraanse strijders. Vrijdagavond vielen milities opnieuw een Amerikaanse basis aan. Kleinschalige aanvallen op Amerikaanse legerbases gebeuren wel vaker in Syrië, maar daarbij vallen zelden doden.

Volgens de VS hebben de pro-Iraanse milities banden met de Islamitische Revolutionaire Garde in Iran, het elitekorps van het regime van sjiitische geestelijken. Er worden volgens Washington ook Iraanse drones ingezet.

De Amerikaanse president Joe Biden zei na afloop van de Amerikaanse luchtaanvallen dat de VS „geen conflict zoeken met Iran, maar wel bereid zijn om hardhandig op te treden om Amerikanen te beschermen.”