Nieuws/Binnenland
1852731375
Binnenland

’Kabinet wil verplichte updates voor telefoon en televisie’

Amsterdam - Verkopers van telefoons en televisies moeten worden verplicht om voor een langere tijd software-updates te geven. Bij veel apparaten die nu worden verkocht stoppen de updates al na korte tijd, waardoor ze snel verouderd zijn en niet meer goed werken. De ’updateplicht’ zou in een wetsvoorstel van het kabinet staan.

Dat schrijft het AD. Het kabinet volgt daarmee de Europese regelgeving die op initiatief van Nederland tot stand is gekomen. Vanaf 2021 moeten verkopers ervoor zorgen dat een apparaat „minimaal blijft functioneren op hetzelfde niveau als ten tijde van de aankoop.” Dat betekent dat verkopers geregeld software- en beveiligingsupdates moeten geven. Op dit moment is zo’n wettelijke plicht er niet.

In het wetsvoorstel staat dat updates verplicht worden voor een periode ’die de consument redelijkerwijs kan verwachten’. Hoe lang dat precies is, is nog niet duidelijk. Het is een Europese plicht, die in de hele EU gaat gelden. De verkoper wordt verantwoordelijk, niet de fabrikant of de softwareleverancier.