Nieuws/Binnenland
1853474
Binnenland

Otto na ruim anderhalf jaar cel uit

Klaas Otto

Klaas Otto

ROTTERDAM - Klaas Otto, die op 5 april zijn cel met een enkelband mag verlaten, dankt zijn landelijke bekendheid aan de door hem opgericht motorclub No Surrender en de reeks misdrijven waarvan justitie hem verdenkt. Hij zat ruim anderhalf jaar in voorarrest. Otto werd in eerste instantie vastgezet als verdachte van afpersing, bedreiging, mishandeling, brandstichting en witwassen. Later kwam daar de verdenking bij dat hij opdracht zou hebben gegeven om de officier van justitie die de zaak tegen hem leidt te laten vermoorden.

Klaas Otto

Klaas Otto

De voormalige motorclubleider en autohandelaar uit Bergen op Zoom zat aanvankelijk in de Middelburgse gevangenis Torentijd. Na het vermoeden van het moordplan tegen de aanklager, werd hij eind augustus echter overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Het zware regime daar, ging hem niet in de koude kleren zitten. Een van zijn advocaten vroeg onlangs tevergeefs zijn vervolging op te schorten omdat Otto er geestelijk door zou zijn geknakt.

Lid Satudarah

Voordat Otto zijn eigen club oprichtte, was hij lid van Satudarah. Hij leidde het zogeheten chapter in het West-Brabantse Zundert, de Ciganos (zigeuners). In 2013 begon hij No Surrender. De club groeide snel en kreeg bekende leden als oud-president van de Amsterdamse Hells Angels Willem van Boxtel en, kortstondig, Willem Holleeder. De belangstelling van politie en justitie voor de nieuwe club was vrijwel direct gewekt.

Eén vermeende afpersing werd Otto bijna fataal. In 2015 werd de Brabander neergeschoten in het Belgische Poppel, net over de grens ten zuiden van Tilburg. Collega-autohandelaar Joop M. verwondde hem, maar hij overleefde het. „Ik ben door het oog van de naald gekropen”, zei hij daarover.

Weg na beschieting

Nadat hij was beschoten gaf Otto zijn positie bij No Surrender op, zodat hij met de politie kon praten. Volgens de gedragsregels van zijn eigen club was dat niet toegestaan. De Belgische rechter veroordeelde de autohandelaar die hem beschoot tot acht jaar cel. De man heeft verklaard dat Otto hem al geruime tijd afperste en mishandelde. Otto ontkent dat.

Vorig jaar februari beweerde Klaas Otto dat hij opnieuw aan een moordplan was ontsnapt. Hij zou naar een woonwagenkamp in Etten-Leur zijn gelokt en slechts per toeval aan een liquidatie zijn ontkomen. Het OM gelooft dat verhaal niet. Otto heeft alle aantijgingen tegen hem vanaf het begin ontkend. Afgelopen maand trachtte hij de rechters in de zaak te wraken omdat ze partijdig zouden zijn. De wrakingskamer wees dat verzoek echter af.