Nieuws/Binnenland
1853474079
Binnenland

Voorschot op kabinetsbeleid

Amsterdam vervangt loden leidingen oude panden

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam gaat loden leidingen vervangen in gebouwen waarvan ze zelf eigenaar is. Ook wordt gekeken of er loden leidingen zitten in niet-gemeentelijke gebouwen waar veel jongen kinderen komen. Eerder deze maand bleek uit onderzoek van het RIVM en de Gezondheidsraad dat de risico’s van lood in drinkwater groter zijn dan eerder gedacht.

In Amsterdam zijn naar schatting duizenden woningen en andere gebouwen van vóór 1960 met loden leidingen. Uit de studie is gebleken dat vooral baby’s, jonge kinderen en zwangere vrouwen risico lopen als zij water drinken uit loden leidingen. Te veel lood kan leiden tot verstoring van de ontwikkeling van de hersenen.

Naar schatting zijn er in Nederlandnog tussen de 100.000 en 200.000 huizen met loden leidingen. Die moeten worden vervangen. Totdat dat is gebeurd, zouden de hierboven genoemde risicogroepen (kinderen, zwangere vrouwen) flessenwater moeten gebruiken.

Bewoners van nieuwbouwhuizen moeten de kraan in de eerste maanden steeds goed doorspoelen voor gebruik. Nieuwe materialen, zoals onderdelen van leidingen en kranen, kunnen nog tijdelijk lood afgeven.

’Early adopter’ Amsterdam

Amsterdam gaat particuliere woningeigenaren en hun huurders die misschien nog een loden binnenleiding hebben helpen onderzoeken of dit zo is. Zo ja, dan adviseert de gemeente de eigenaar deze te vervangen. Met de aanpak loopt Amsterdam vooruit op stappen van het kabinet, dat later dit jaar komt met een plan van aanpak voor de vervanging van loden waterleidingen.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd