Nieuws/Binnenland
1853724
Binnenland

Elf asielopvanglocaties gaan dicht

Asielzoekers in het azc Heumensoord in Nijmegen.

Asielzoekers in het azc Heumensoord in Nijmegen.

DEN HAAG - Het plan om de opvangcapaciteit voor asielzoekers nog dit jaar terug te brengen van 31.000 tot 27.000 plaatsen, heeft gevolgen voor elf asielzoekerscentra. Gesloten worden de locaties Balk, Musselkanaal, Veenhuizen, Alkmaar, Zeewolde, Nijmegen (Stieltjesstraat), Utrecht (Einsteindreef), Zeist, Goes, Maastricht (Malberg) en Sweikhuizen.

Asielzoekers in het azc Heumensoord in Nijmegen.

Asielzoekers in het azc Heumensoord in Nijmegen.

De operatie zal 250 arbeidsplaatsen kosten, zo meldt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Het gaat grotendeels om mensen met een tijdelijk contract. Volgens de FNV hebben vijftig medewerkers een vaste aanstelling. Zij worden overgeplaatst. De bond hoopt dat ook de flexwerkers binnen het COA aan het werk kunnen blijven.

’Nog 51 asielopvanglocaties over’

Van de 27.000 resterende opvangplaatsen gelden 5000 als reservecapaciteit, om te kunnen inspelen op onverwachte ontwikkelingen. Na de sluiting van de elf azc's zijn er nog 51 asielopvanglocaties over, verspreid over Nederland.

Het COA zegt in overleg met de gemeenten een afgewogen sluitingsplan te gaan opstellen. ,,Niet alleen het openen van een asielopvanglocatie heeft impact op een lokale samenleving, het sluiten van een locatie heeft dat minstens zoveel, misschien nog wel meer”, zegt bestuursvoorzitter Gerard Bakker.

20.000 asielzoekers in de opvang

Momenteel verblijven er zo’n 20.000 asielzoekers in de opvang, van wie er bijna 8000 een verblijfsvergunning hebben. De verwachting is dat de bezetting dit jaar verder zal afnemen.