Nieuws/Buitenland
1854026
Buitenland

Sarkozy voor de rechter om machtsmisbruik

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy

PARIJS - De Franse oud-president Nicolas Sarkozy moet voor de rechter verschijnen op verdenking van machtsmisbruik. De politicus zou zijn invloed hebben aangewend om informatie te bemachtigen over een onderzoek naar vermeende onregelmatigheden rond zijn verkiezingscampagne in 2007.

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy

Sarkozy zou volgens een bron van persbureau Reuters hebben geprobeerd aan informatie te komen over het onderzoek naar de affaire-Bettencourt. Dat draaide om de vraag of de kwetsbare en steenrijke Liliane Bettencourt, de vorig jaar op 94-jarige leeftijd overleden erfgename van het cosmeticaconcern L’Oréal, campagnebijdragen waren afgetroggeld.

De advocaten van Sarkozy proberen te voorkomen dat hun cliënt voor de rechtbank moet verschijnen. Ze willen het besluit ongeldig laten verklaren. De oud-president „twijfelt er niet aan dat de waarheid opnieuw zal overwinnen”, melden zijn juristen in een verklaring.

Aanklagers hebben de politicus ook in het vizier voor een andere zaak, over de mogelijke financiering van zijn campagne in 2007 met geld van de toenmalige Libische leider Muammar Kaddafi. De conservatief Sarkozy was president van 2007 tot 2012. Hij verloor toen van de socialist François Hollande.