Nieuws/Buitenland
1854149673
Buitenland

Rusland en China gaan akkoord tekenen over maanstation

Peking - China en Rusland gaan een overeenkomst ondertekenen voor de bouw van een basis op de maan. De Chinese ruimtevaartorganisatie zegt dat dit station vanaf 2035 stroom en communicatiemiddelen moet hebben, evenals voorzieningen die menselijke bewoning mogelijk moeten maken.

De twee landen kondigden vorig jaar al gezamenlijke plannen aan voor het station. Het was toen nog niet duidelijk of het om een station om of op de maan zou gaan. De partners beloven dat wetenschappers van over de hele wereld de basis mogen gebruiken. Momenteel ontwikkelen de Verenigde Staten onder meer met Europa een eigen ruimtestation in een baan om de maan, de Lunar Gateway.

China en Rusland hebben ook afgesproken om samen te werken aan een toekomstige robotmissie naar de maan, Chang’e 7. Die moet binnen enkele jaren vertrekken.

China hoopt voor 2030 mensen voet te laten zetten op de maan. Het kan er dan nog om gaan spannen of China dan het eerste land wordt om sinds de laatste Apollo-missie in 1972 weer mensen op het hemellichaam te zetten. De Verenigde Staten werken momenteel aan hun eigen nieuwe maanprogramma Artemis. Deze hebben een bemande maanlanding gepland staan voor 2026.