Nieuws/Binnenland
1854773162
Binnenland

Opschudding zaak-Taghi na clash tussen advocaten en onderzoeksrechter

De extra beveiligde rechtzaal op Schiphol waar het Marengo-proces plaatsvindt.

De extra beveiligde rechtzaal op Schiphol waar het Marengo-proces plaatsvindt.

AMSTERDAM - De onderzoeksrechter in de grote liquidatiezaak Marengo tegen topcrimineel Ridouan Taghi en nog zestien andere medeverdachten gooit het bijltje er bij neer. Dat doet ze vanwege „de onaanvaardbare bejegening” door advocaten van de verdachten. In een ongekend felle brief aan de rechtbank uit ze haar woede, een unicum, schrijft het Parool.

De extra beveiligde rechtzaal op Schiphol waar het Marengo-proces plaatsvindt.

De extra beveiligde rechtzaal op Schiphol waar het Marengo-proces plaatsvindt.

„Bepaalde uitlatingen van sommige raadslieden gaan naar mijn oordeel alle normen van fatsoen te buiten”, schrijft de rechter-commissaris. Door zijn beslissing zich terug te trekken, gaan in ieder geval de voor oktober en november geplande getuigenverhoren niet door. Het is nog onduidelijk hoeveel vertraging het toch al moeizame megaproces precies zal oplopen.

Waren het aanvankelijk de aanklagers en de kroongetuige die dergelijke opmerkingen over zich heen kregen, inmiddels zijn die ook tegen de rechter gericht, meldt ze in de brief. „Waar de een misschien zal zeggen dat het slechts woorden zijn, vind ik een dergelijke bejegening onaanvaardbaar in de zakelijke omgang tussen rechters, advocaten en officieren van justitie.”

2 oktober liet de onderzoeksrechter de rechtbank weten dat ze niet meer verder wil, omdat advocaten eerder „op een voor mij ongekend harde wijze hun afkeuring” hebben geuit over haar opereren. Ze denkt niet dat nieuwe verhoren nog „zullen bijdragen aan de waarheidsvinding”, maar vreest dat het steeds zal gaan over „uitingen van opvattingen over mijn functioneren en discussies over mijn beslissingen.”

Tijdens de zittingen, die achter gesloten deuren plaatsvonden, kwam het volgens de rechter maandenlang al regelmatig tot strubbelingen. Er zou wrevel ontstaan zijn tussen de officieren van justitie, de rechter en de advocaten.

Advocaat Nico Meijering voelde zich eerder onheus bejegend door een van de onderzoeksrechters en deed een wrakingsverzoek omdat hij vooringenomenheid bespeurde. De wrakingskamer van de rechtbank kon geen vooringenomenheid vaststellen. In Het Parool geven Meijering en zijn kantoorgenoot Christian Flokstra aan dat zij de stap van de rechter-commissaris niet te begrijpen en onterecht te vinden. „Wij betreuren het zeer dat de rechter-commissaris met deze brief vol persoonlijke en ongefundeerde grieven richting raadslieden afscheid heeft genomen van het Marengo-proces. Dat is onnodig en past een rechter-commissaris niet.”