Nieuws/Binnenland
1855516
Binnenland

Blok: niets gehoord van Russische vergelding

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok.

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok.

DEN HAAG - UPDATE - Nederland heeft nog niets gehoord van Rusland over vergeldingsmaatregelen voor de uitzetting van twee Russische inlichtingenmensen. Rusland liet eerder op de avond weten dat het met gelijke munt terugbetaalt, al noemde het Nederland niet met zoveel woorden.

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok.

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok.

Nederland en tientallen gelijkgezinde landen hebben Russische functionarissen de deur gewezen omdat Rusland geen openheid van zaken geeft over de moordaanslag op de voormalige Russische dubbelspion Sergei Skripal. De twee Russen die Nederland de wacht heeft aangezegd moeten eind volgende week het land hebben verlaten.

Omdat Rusland volgens het beginsel van „wederkerigheid” zegt te willen antwoorden, lijkt Nederland te moeten rekenen op de uitzetting van twee Nederlanders. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt daarover echter „niets te hebben vernomen.”

Rusland reageerde eerder met oog om oog, tand om tand op de uitzetting van Russische functionarissen door de Britse regering. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken liet eerder weten dat hij „niet verrast zou zijn als dat soort stappen” ook Nederland treffen. Hij noemde de verstandhouding met Moskou „ingewikkeld”, maar houdt vast aan „de opgave om te benoemen wat fout is, maar wel de lijnen open” te houden.