Nieuws/Binnenland
1855811
Binnenland

Ratten vreten aan gezondheid personeel

Kantine van marine vol knaagdieren

De kantine van de marine in Den Helder is dermate smerig, dat de veiligheid in het geding is.

De kantine van de marine in Den Helder is dermate smerig, dat de veiligheid in het geding is.

DEN HELDER - Honderden personeelsleden van de marine in Den Helder moeten dagelijks eten in een kantine waar een knaagdierenplaag heerst en het drinkwater volgens cateringmedewerkers verontreinigd is. Ze maken zich zorgen over hun gezondheid en de voedselveiligheid.

De kantine van de marine in Den Helder is dermate smerig, dat de veiligheid in het geding is.

De kantine van de marine in Den Helder is dermate smerig, dat de veiligheid in het geding is.

De Onafhankelijke Defensiebond (ODB) noemt gebouw Meeuwennest waar drie- tot zeshonderd mensen eten ’vieze ouwe meuk’. Het dateert uit de jaren zestig. Er is – zo bevestigt de marine – renovatie toegezegd. „Het is door geld- en personeelsgebrek niet verder gekomen dan mooie tekeningen” zegt ODB-voorzitter Erik Jurriëns.

Hij nam gisteren een kijkje in Meeuwennest en schrok. De meest in het oog springende bedreiging van de volksgezondheid bestaat uit een muizen- en rattenplaag. Die probeert de marine te lijf te gaan met lokdozen. Nog zonder succes.

„De beesten hebben de weg naar de broodkast weten te vinden en knagen daar aan de broden. ’s Ochtends om zes uur worden de aangevreten exemplaren weggegooid”, vertelt de vakbondsman. Daarnaast is er volgens hem een probleem met de watervoorziening. Hierover en over haperende luchtbehandeling en koelingen stuurde personeel in januari een brandbrief aan de interne medezeggenschapscommissie.

Doordat de leidingen zijn verouderd, is het ijzergehalte in het drinkwater tien keer hoger dan wettelijk is toegestaan, schrijven de klagers. Ze melden dat collega’s met hoofdpijn, brandende ogen en duizeligheid naar huis gaan. De cateraars leggen een verband met een dikke laag zwarte aanslag op de luchtbehandeling. Die werd verwijderd en onderzocht. De medewerkers hebben geen idee wat de uitslag van dat onderzoek was.

Wat de vakbond enorm steekt, is dat personeel met klachten tegen een muur lijkt te lopen. Dat steekt in Jurriëns’ ogen schril af tegen het veilige werkklimaat voor iedereen dat staatssecretaris Visser (Defensie) belooft.

De marine beseft dat er problemen zijn. „Het Meeuwennest is inderdaad een verouderde kantine en heeft de afgelopen periode zo zijn problemen gekend”, zegt woordvoerder Alex Kranenburg.

„We begrijpen de zorgen en zijn blij dat het personeel melding maakt van onwenselijke of onveilige situaties. De problemen op het gebied van muizen zijn bekend.” Hier is actie op ondernomen en we houden dit nauwlettend in de gaten. Om de onrust weg te nemen heeft cateraar Paresto voor vandaag nog extra controles ingelast. Indien nodig, dan schromen de marine en Paresto niet maatregelen te treffen.”