Nieuws/Binnenland
1855915
Binnenland

Ook gegevens van parlementariërs en BN’ers vindbaar

Miljoenen Nederlandse wachtwoorden op straat

Amsterdam - E-mailadressen en wachtwoorden van 3,3 miljoen Nederlanders liggen op straat. Een hacker maakt ze vrijdag via een zoekmachine toegankelijk.

Dat meldt het AD. Uit een onderzoek van de krant blijkt dat onder meer medewerkers van grote Nederlandse (overheids)organisaties en bedrijven in de lijsten voorkomen. Ook zouden er gegevens van enkele parlementariërs en BN’ers in de lijst voorkomen.

De gegevens komen vermoedelijk van tientallen grote datalekken, onder meer van LinkedIn, Dropbox, Playstation, Uber (hier ging het niet om wachtwoorden) en eBay, die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. De database bevat 1,4 miljard mailadressen en wachtwoorden uit de hele wereld. Zo’n 3,3 miljoen Nederlandse wachtwoorden liggen op straat.

Een verontruste hacker, die zichzelf D0gberry noemt, heeft zelf een zoekmachine gebouwd die vrijdag online wordt gezet. Daar kunnen mensen opzoeken of hun gegevens zijn gelekt, en met welk wachtwoord. De lijsten zijn wel gecensureerd: alleen de eerste twee tekens van een e-mailadres en de eerste drie van het wachtwoord zijn zichtbaar.