Nieuws/Buitenland
1856362
Buitenland

Duizenden Palestijnen bijeen voor protest

GAZA STAD - Duizenden Palestijnen zijn vrijdag in de Gazastrook bij de grens met Israël bijeengekomen op de eerste dag van een weken durend protest. Met de zogenoemde ’Mars van de terugkeer’ eisen de actievoerders dat Palestijnen die in het verleden het gebied ontvluchtten, mogen terugkeren in wat nu Israël is.

Het protest is georganiseerd door de radicale Hamas-beweging, die aanspraak maakt op het recht van terugkeer van de honderdduizenden gevluchte Palestijnen en hun nakomelingen. Het is de bedoeling dat er tot 15 mei dagelijks wordt gedemonstreerd. Israël wijst terugkeer af omdat dan de Joodse bevolking de meerderheid zou verliezen. De demonstranten willen bij de grens een tentenkamp inrichten.

Israël heeft diverse maatregelen genomen in verband met de protesten. Zo zijn ongeveer honderd sluipschutters langs de grens geposteerd en is prikkeldraad aangebracht.

De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman waarschuwde de Palestijnen niet te dicht bij het grenshek te komen. „Iedereen die het hek nadert, riskeert zijn leven”, aldus de bewindsman.