Nieuws/Binnenland
1856448
Binnenland

Pasen kil en nat

Het paasweekend, dat kan soms zo heerlijk zijn met volop lente en aangename temperaturen. De editie van 2018 pakt het echter ander aan, met wolken, buien en lage temperaturen. Warmte is dichtbij, maar bereikt ons pas dinsdag waarschijnlijk.

Vrijdag zijn de temperaturen best oké, aldus Weerplaza. Normaal is het eind maart een graad of 11, dus met de 10 tot 14 graden van vanmiddag mogen we niet klagen. De hoogste temperatuur verwachten we in Maastricht.

Goede Vrijdag: 10 tot 14 graden

In de ochtend miezert het eerst nog in het noordoosten, maar de rest van de dag blijft het droog. Van tijd tot tijd schijnt de zon en op die momenten kun je heerlijk buiten zitten. Uit de wind en in de zon is de kracht van de lentezon al goed voelbaar.

In Maastricht wordt het dus het warmst maar houd in de namiddag wel de lucht in de gaten. Vanuit België naderen namelijk buien, dus tegen de avond begint de lucht in de zuidelijke provincies te betrekken en volgt er nattigheid.

Zaterdag: eieren verven!

„Zaterdag zorgt de wind voor grote verschillen. Langs de noordkust voelt de wind winters aan, in het midden en zuiden waait een lentebries. Waar de overgang zal zijn, is nog onzeker.„Michiel Severin - meteoroloog Weerplaza

In de noordelijke provincies kan het zaterdagochtend eerst bewolkt en soms ook druilerig zijn. Later in de ochtend wordt het overal droog en breekt de zon geregeld door. Vooral in het midden en zuiden is sprake van een vriendelijk weerbeeld. Er zijn wel grote verschillen in de temperatuur. Langs de noordkust steekt een kille noordoostenwind op waardoor de temperatuur op de Waddeneilanden amper boven de 5 graden uitkomt.

In de rest van het land waait de wind uit het zuiden tot zuidwesten en is het veel aangenamer. Daar is het zaterdagmiddag 9 tot 12 graden. Waar de overgang van de zuidenwind naar de noordoostenwind komt te liggen, is nog onzeker, waarschijnlijk ergens tussen de lijn Alkmaar-Hoogeveen en de noordkust.

Pasen groot deel van het land kil

Eerste paasdag verloopt bewolkt en waarschijnlijk ook nat. Een storing zorgt namelijk voor kil weer. Het wordt 5 tot 8 graden en er waait een matige wind uit west tot noordwest. De atmosfeer is dusdanig koud dat er misschien op een enkele plek zelfs natte sneeuw valt.

We hebben de hoop dat het in de loop van de middag in enkele regio’s wat beter weer gaat worden, maar dat is nog niet zeker. In de avond en nacht klaart het wel meer op en koelt het sterk af. Landinwaarts daalt het kwik zelfs tot onder het vriespunt, en aan de grond kan het misschien zelfs -5 graden worden. Het noordoosten maakt daar de meeste kans op.

Tweede paasdag staat ook een regengebied in de planning. De meeste millimeters gaan in het westen vallen. Na een natte en grijze ochtend, mag het zuiden hoop hebben voor de middag. Met wat geluk trekt het regengebied snel genoeg noordwaarts zodat in het zuiden nog net de zon kan doorbreken. Mocht dat lukken dan schiet de temperatuur omhoog naar 10 tot 13 graden. In de noordelijke helft van het land zorgt de regen voor lage temperaturen van 6 tot 8 graden. Heel misschien valt er op de Waddeneilanden zelfs wat natte sneeuw...