Nieuws/Binnenland
1856571452
Binnenland

1,5 jaar cel voor ophangen granaat bij ADO

DEN HAAG - Een man die terechtstond voor het ophangen van een handgranaat bij het supportershome van ADO Den Haag in april dit jaar, is door de Haagse rechtbank veroordeeld tot een celstraf van achttien maanden, waarvan vier voorwaardelijk. De andere twee verdachten zijn vrijgesproken.

Het explosief - met de pin er nog in - werd gevonden bij het gebouw naast het stadion van de eredivisieclub. Het was met ducttape bevestigd. Ook waren er drie kruizen - het wapen van Amsterdam - op de muur aangebracht.

Volgens de rechtbank heeft de 18-jarige Hilal A. B. de granaat opgehangen. De even oude Faissal B. en 21-jarige Charafedinne G. zaten weliswaar met hem in de auto, maar volgens de rechtbank staat niet vast dat zij wisten waar hun medepassagier mee bezig was. Daarom zijn zij vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie had celstraffen tot twee jaar geëist.

Onschuld

De Amsterdamse verdachten hebben alle drie altijd ontkend iets met de granaat te maken te hebben. Waarom de granaat daar geplaatst is, hebben ze daarom niet kunnen zeggen.

De rechtbank is echter van mening dat er sprake is van voetbalgerelateerd geweld. „Als de granaat bijvoorbeeld door de verkeerde persoon was gevonden of was losgewaaid, had het verschrikkelijk kunnen aflopen”, aldus de rechter.

Mogelijk was de actie een vergelding voor het bekladden met groene en gele verf, de clubkleuren van ADO Den Haag, in februari op verschillende plekken in Amsterdam. Ook het bekende standbeeld de Dokwerker werd toen besmeurd met verf. De voetbalclubs ADO en Ajax zijn elkaars rivalen.