Nieuws/Buitenland
1857219
Buitenland

VS winnen touwtrekken om Russische hacker

PRAAG - De Russische hacker Jevgeni Nikoelin is uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Tsjechië heeft hem op het vliegtuig gezet, bevestigde de regering in Praag vrijdag.

Nikoelin (30) is in oktober 2016 in Praag opgepakt vanwege een Amerikaans arrestatiebevel. Hij wordt verdacht van het inbreken bij platforms als LinkedIn en Dropbox. Daarbij zou hij de persoonlijke gegevens van meer dan 100 miljoen gebruikers hebben buitgemaakt. Na zijn arrestatie vroeg ook Rusland om zijn uitlevering, maar voor een veel lichter vergrijp. Een Tsjechische rechter oordeelde dat hij naar beide landen kon en dat het aan de minister van Justitie was om de knoop door te hakken.

Dat zorgde voor een strijd binnen de regering. President Milos Zeman vond dat Nikoelin aan Rusland moest worden uitgeleverd, zijn premier Andrej Babis wilde juist dat de hacker naar de VS zou gaan. De Amerikaanse toppoliticus Paul Ryan had dinsdag tijdens een bezoek aan Praag nog aangedrongen op uitlevering.

De Verenigde Staten hebben meerdere verzoeken lopen om Russische cybercriminelen uitgeleverd te krijgen. Zo werd Peter Levasjov onlangs door Spanje op het vliegtuig naar de VS gezet en staat Alexander Vinnik op het punt te worden uitgeleverd door Griekenland. Roman Seleznev werd opgepakt op de Malediven en hij zit nu in de VS een celstraf van 27 jaar uit.