Nieuws/Buitenland
1857345
Buitenland

Meer dan 1400 slachtoffers bij Palestijns protest

GAZA - UPDATE - Bij de massale protesten bij de grens tussen Israël en de Gazastrook zijn vrijdag ten minste veertien Palestijnen gedood. Het aantal gewonden is volgens de Palestijnen opgelopen tot 1400 mensen.

Gedurende de demonstraties in het kader van de ’Mars van de terugkeer’ liep het aantal slachtoffers geleidelijk op. De doden zijn allen jonge mannen tussen de achttien en dertig jaar. Twee mannen zouden vanaf een tank zijn beschoten.

De radicaal-islamitische Hamas wil met de actie ’Mars van de terugkeer’ het „recht op terugkeer” ondersteunen voor Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen in wat nu Israël is. Israël verwerpt een terugkeer naar hun eigen grondgebied.

Trump

Israëlische militairen schoten gericht op raddraaiers, zoals het leger vrijdag ook had aangekondigd. Demonstranten gooiden brandende autobanden, molotovcocktails en stenen naar de militairen. Tevens werden foto’s van de Amerikaanse president Donald Trump in brand gestoken; Trump erkende vorig jaar december Jeruzalem als hoofdstad van Israël en wekte daarmee de woede van de Palestijnen.

Volgens berichten in de Palestijnse media kwamen meer dan 30.000 mensen naar de protestmars.

Ook het Israëlische leger sprak van circa 30.000 deelnemers aan het protest op vijf verschillende plaatsen langs het 65 kilometer lange grenshek. De Israëli’s maakten eveneens melding van een zevenjarig meisje dat over het veiligheidshek naar Israël was geklommen. Het kind zou bij de ouders zijn teruggebracht. Bij het hek langs de grens met Gaza zijn honderd scherpschutters geposteerd.

„Iedereen die het nadert, riskeert zijn leven”, waarschuwde de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman in het Arabisch op zijn Twitteraccount. Getuigen maakten melding van de inzet van traangasgranaten, onder meer afgevuurd vanuit een drone.

De protesten zouden moeten duren tot 15 mei. De Palestijnen vieren 15 mei als Dag van de Catastrofe omdat ongeveer 700.000 Palestijnen zijn gevlucht of verdreven tijdens de eerste oorlog in het Midden-Oosten in 1948.