Nieuws/Binnenland
1857439451
Binnenland

Taghi in mega-liquidatieproces Marengo: ’Ik ga nog liever dood dan dat ik met de vinger wijs’

AMSTERDAM - Hoofdverdachte Ridouan Taghi heeft tijdens de hervatting van het mega-liquidatieproces Marengo dinsdag gezegd ,,nog liever dood te gaan of levenslang in isolatie, dan dat ik ooit namen zal noemen of met de vinger naar iemand zal wijzen om mezelf vrij te pleiten.”

Verslaggever Saskia Belleman was bij de rechtszaak aanwezig. Lees de zaak via haar tweets onderaan dit artikel terug.

Taghi zei dat in antwoord op vragen over de moord op Ranko Scekic op 22 juni 2016. Scekic werd vlakbij zijn woning op de Kretadreef in Utrecht doodgeschoten door twee mannen op een scooter. Ridouan Taghi zou de opdrachtgever voor de moord op zijn criminele rivaal zijn, omdat die plannen zou hebben om zijn rechterhand Saïd Razzouki te ontvoeren.

Kroongetuige Nabil B. verklaarde eerder dat hij een auto met een camera erin voor de deur van Scekic zette om het doelwit te observeren en na de liquidatie de kleding en de wapens van de schutters moest vernietigen.

Eigen laptop

Zoals bijna gebruikelijk in het Marengoproces begon de dag met veel strubbelingen. Zo besloot advocaat Nico Meijering de verdediging van Saïd Razzouki’s broer Mohamed niet meer actief te voeren, uit protest tegen de beslissing van de Extra Beveiligde Inrichting in Vught om advocaten te verbieden hun eigen laptop mee naar binnen te nemen.

Die beslissing is een direct gevolg van de arrestatie van advocaat Youssef Taghi, die maandenlang de hoofdverdachte in het Marengoproces Ridouan Taghi bezocht. De verdenking is dat Taghi via zijn neef zijn criminele activiteiten voortzette.

Meijering en ook advocate Inez Weski van hoofdverdachte Ridouan Taghi protesteerden tegen die beslissing. Volgens Meijering wordt hij ,,gekneveld” en kan hij de verdediging zonder laptop niet goed voorbereiden. Dat zou het recht op een eerlijk proces ernstig aantasten. Meijering pleitte voor aanhouding van de strafzaak tot de beslissing van de baan is. Nadat de rechtbank besloot om dat niet te doen, besloot hij niet meer actief de verdediging van Mohamed Razzouki te voeren. Volgens de verdachte zelf kan zijn advocaat niet goed werken ,,zonder zijn gereedschap.” Hij beriep zich verder op zijn zwijgrecht.

Colombia

Voor het eerst waren de nieuwe advocaten van Saïd Razzouki in de zittingszaal. Hun cliënt werd ’s morgens overgevlogen van Colombia naar Nederland en meteen overgebracht naar de EBI in Vught. Volgens de advocaten moet het proces tegen Saïd Razzouki helemaal opnieuw. Zij zeggen dat Razzouki sinds zijn vorige advocaten Meijering en Christian Flokstra in februari de verdediging neerlegden, nooit meer een oproep voor een zitting heeft gekregen. Dat betekent dat alle zittingen die sindsdien zijn geweest nietig zijn, aldus Robert van ’t Land en Mark Dunsbergen. De raadslieden vertrokken in de loop van de middag spoorslags naar Vught, waar Saïd Razzouki om 3 uur zou worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop