Nieuws/Buitenland
1857687
Buitenland

’Ruimtestation vergaat zondag’

DARMSTADT - Een Chinees ruimtestation dat ongecontroleerd op weg terug is naar de aarde, vergaat waarschijnlijk op zondag in de dampkring. Het grootste deel van het ruimtestation zal ontploffen en verbranden. Enkele brokstukken kunnen dat overleven en neerstorten op aarde.

Het gaat om het ruimtestation Hemels Paleis-1. Dat werd in 2011 gelanceerd. In 2016 bleek dat China de controle over het station kwijt was. De zwaartekracht trekt het station steeds dichter naar de aarde en het kan geen tegengas meer bieden. Het station bevindt zich nu op minder dan 200 kilometer hoogte, aan de rand van onze dampkring.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA houdt de baan van het Hemels Paleis in de gaten. Hoe laat de ondergang precies plaatsvindt en waar, is nauwelijks te voorspellen. Dat komt door de omstandigheden op zo’n grote hoogte. Bij het berekenen moest de ESA bijvoorbeeld rekening houden met deeltjes die de zon afgelopen etmaal op de aarde afvuurde. Zulke deeltjes kunnen voor meer wrijving zorgen, wat het ruimtestation afremt, waardoor hij eerder vergaat. Maar dat verwachte effect bleef juist uit, waardoor de ondergang iets later gebeurt. Nu gaat de ESA ervan uit dat het zondag zover is.

Voorspellen

Het is ook niet te voorspellen waar de ondergang precies gebeurt. Het ruimtestation heeft een snelheid van ongeveer 28.000 kilometer per uur, oftewel ruim 670.000 kilometer per dag. Een minuut eerder of later vergaan maakt dus al een verschil van bijna 500 kilometer.

Nederland hoeft zich in elk geval geen zorgen te maken. Het ruimtestation komt niet boven 43 graden noorderbreedte (waar bijvoorbeeld Spanje, Italië en Turkije liggen) en niet onder 43 graden zuiderbreedte (Nieuw-Zeeland en Tasmanië). In dat gebied liggen wel heel Afrika, het Midden-Oosten, Zuid- en Zuidoost-Azië, China, Japan, Korea, Australië, Latijns-Amerika en een groot deel van de Verenigde Staten.

Er zijn al eerder ongecontroleerde ruimteobjecten neergestort op aarde. Daarbij raakte niemand gewond. Het Amerikaanse ruimtestation Skylab, dat 77 ton woog, stortte in 1979 neer. Een paar grote brokstukken landden buiten Perth in Australië. Het Chinese Hemels Paleis weegt ’maar’ 8,5 ton.