Nieuws/Binnenland
1858001
Binnenland

Leiders Satudarah ook verdacht van witwassen

ZWOLLE - UPDATE - Vijf kopstukken van motorclub Satudarah worden nu ook verdacht van het witwassen van circa een half miljoen euro. Dat meldde het Openbaar Ministerie vrijdag in de rechtbank in Zwolle.

Volgens het OM hebben Paul M. (48), Angelo M. (41), Xanterra M. (44), Michel B. (52) en penningmeester Redouan I. (41) het voor het zeggen bij Satudarah. Het OM hield de overkoepelende bestuursleden al verantwoordelijk voor deelname aan een criminele organisatie. Satudarah hield zich volgens de officier van justitie bezig met onder meer afpersing en drugshandel.

De zaak tegen Michel B., eerder dit jaar in Oostenrijk opgepakt, diende vrijdag voor het eerst. Hij ontbrak vrijdag als enige omdat hij nog in Innsbruck vastzit. Het OM wist dat maar stuurde desondanks de uitnodiging voor de zitting naar het huisadres van B. in Duitsland. ,,Als bekend is dat hij daar verblijft dan lijkt het vrij simpel even een briefje naar Innsbruck te sturen'', zei de rechtbankvoorzitter daarover. De rechtbank verklaarde de dagvaarding tegen B. nietig. Daarom werd zijn zaak vrijdag niet verder behandeld. Dat heeft een vertraging tot gevolg.

Het bestuur is volgens het OM betrokken bij vele 'bad standings' ofwel het uitbannen van voormalige leden. Mensen die de club uitgezet worden, moesten 5500 euro betalen en hun motor inleveren. Alleen hiermee zouden de verdachten in korte tijd al meer dan een ton verdiend hebben. Daarnaast houdt het OM de verdachten onder meer verantwoordelijk voor een aanval op leden van een rivaliserende motorclub op het Indonesische Bali in augustus 2016.

De advocaten overwegen zestig tot zeventig getuigen op te roepen, onder wie enkele woonachtig in Indonesië. Ze verzochten de rechtbank hun cliënten op vrije voeten te stellen. Daarover beslist de rechtbank vrijdag eind van de middag.