Nieuws/Binnenland
1858461045
Binnenland

Aantal nieuwe coronagevallen voor eerst sinds juli boven 6000

BILTHOVEN - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft zondag, voor het eerst sinds 23 juli, meer dan 6000 nieuwe coronabesmettingen in een etmaal genoteerd. Tussen zaterdag en zondag registreerde het instituut 6350 positieve tests.

De stijging komt een dag nadat het aantal nieuwe coronagevallen licht daalde. Zaterdag werden er na correctie 5695 nieuwe besmettingen ontdekt.

Vorige week zondag lag het aantal nieuwe positieve tests op 3662, met een weekgemiddelde van 3363. Het zevendaags gemiddelde ligt deze zondag op 4994 vastgestelde coronabesmettingen.

Het afgelopen etmaal werd er één sterfgeval gemeld als gevolg van het coronavirus. Zaterdag waren dit er 25. Het staat echter niet vast of die mensen ook echt in die 24 uur zijn overleden of dat het overlijden later is geregistreerd.

Coronapatiënten in ziekenhuizen

Het totale aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen bedraagt zondag 748, dat zijn er 45 meer dan zaterdag. Daarvan liggen er 185 patiënten op de intensive care, 6 meer dan zaterdag.

Op de verpleegafdelingen van de ziekenhuizen liggen 563 Covid-patiënten. Dat is volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) een stijging van 39 ten opzichte van zaterdag.

Op de verpleegafdelingen werden 88 nieuwe patiënten opgenomen, zaterdag waren dat er 101. Het aantal nieuwe opnames op de ic betreft 17, dat zijn er 2 meer dan de instroom op zaterdag.

’OMT sneller bijeen’

De PvdA vindt dat het OMT sneller bijeen moet komen om advies te geven over het stijgend aantal besmettingen met het coronavirus. De afgelopen weken loopt het aantal besmettingen snel op en komen steeds meer mensen met het coronavirus in het ziekenhuis te liggen.

Volgens PvdA’er Attje Kuiken loopt het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames „pijlsnel” op. Ze vindt het „onverantwoord” als het demissionaire kabinet blijft afwachten.

Het Outbreak Management Team (OMT) is de belangrijkste adviseur van het kabinet bij de bestrijding van het coronavirus. Vrijdag komt het OMT bijeen voor een nieuw advies aan het kabinet. Precies een week later staat een nieuwe coronapersconferentie met premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gepland.

Kuiken vindt nog twee weken wachten voordat het kabinet met nieuwe stappen komt te lang duren met de oplopende cijfers. Zij mist urgentie bij het kabinet.