Nieuws/Binnenland
1858773
Binnenland

GeenStijl doet een poging

Op de valreep referendum over donorwet?

Den Haag - GeenStijl doet op de valreep een poging om een raadgevend referendum over de omstreden donorwet van D66 van de grond te krijgen.

Het raadgevend referendum staat echter op het punt om geschrapt te worden. Het wordt dan ook een race tegen de klok.

Wil het lukken, dan moeten voor 26 april minstens 10.000 mensen bij de Kiesraad een verzoek indienen tot zo’n donorreferendum. De Kiesraad gaat vervolgens controleren of de verzoeken geldig zijn. Daarna moeten minstens 300.000 mensen een formulier opsturen waarin ze aangeven dat ze willen dat het referendum er komt.

Weken

Het op poten zetten van het donorreferendum kost dus weken. Tegelijkertijd buigt de Eerste Kamer zich over het schrappen van het raadgevend referendum.

GeenStijl wil dat in het donorreferendum de vraag wordt voorgelegd of mensen voor of tegen een actief donorregistratiesysteem zijn. De Eerste Kamer stemde daar recent met een piepkleine meerderheid mee in. Het betekent dat mensen zich straks actief bij de overheid moeten afmelden als ze geen orgaandonor willen zijn. Doen ze dat niet, dan staan ze te boek als iemand die geen bezwaar heeft tegen orgaandonatie.