Nieuws/Binnenland
1858954177
Binnenland

Medewerker positief getest op corona na Fieldlab-experiment

Amsterdam - Een medewerker van Fieldlab Evenementen blijkt besmet met corona. De grote vraag is of degene in kwestie al besmettelijk voor anderen was tijdens het eerste evenement in de Jaarbeurs in Utrecht, afgelopen maandag.

Volgens woordvoerder Tim Boersma van Fieldlab Evenementen legde de besmette persoon een negatieve test af op de zaterdag voor het congres in de Jaarbeurs, maar heeft vervolgens voorafgaand aan dat congres besmetting plaatsgevonden. Afgelopen week ontwikkelden zich vervolgens klachten, waarna de medewerker positief testte op corona.

De besmetting werd afgelopen zaterdag duidelijk. Toen kreeg onder anderen een Telegraaf-verslaggever een melding van de app Coronamelder dat hij vijf dagen daarvoor langer dan vijftien minuten in aanraking was geweest met iemand die positief was getest op corona. Dat was dus maandag, op de datum van het evenement waarvan hij verslag deed. Inmiddels heeft hij negatief getest.

Na een telefoontje met de organisatie meldde deze dat een medewerker besmet bleek. Om wie het gaat, wil de organisatie niet kwijt, zelfs niet of het een man of vrouw betreft. Of diegene al besmettelijk was in Utrecht, moet blijken.

Theatershow

Fieldlab onderzoekt met toestemming van het kabinet in een reeks van acht evenementen hoe die veilig kunnen worden georganiseerd. Na een congres volgden dit weekend een theatershow en een voetbalmatch. Later volgen nog twee shows in de Ziggo Dome en op een evenemententerrein in Biddinghuizen.

Bezoekers moeten zowel voorafgaand aan een bezoek als erna een negatieve test afleggen. De test vooraf moet binnen 48 uur voor entree hebben plaatsgevonden. Maandag waren vijfhonderd mensen bijeen in het Beatrixgebouw in de Jaarbeurs in Utrecht voor een congres. In de foyer stonden mensen dicht op elkaar. Sommigen hoefden geen mondkapjes te dragen. In de zaal waar iedereen zat, was dat wel verplicht. Camera’s registreerden gedrag, voor entree werd onder meer de temperatuur opgenomen.

De besmette medewerker heeft naar eigen zeggen op het congres anderhalve meter afstand bewaard tot alle bezoekers en te allen tijden een mondkapje gedragen.

Opnieuw testen

Meerdere bezoekers testten positief en waren niet welkom. De medewerker die nu besmet is, legde echter een negatieve test af. Vijf dagen na bezoek worden bezoekers verzocht opnieuw te testen.

„We weten niet of iedereen dat doet”, aldus Boersma. Maandag vermoedt de organisatie meer te weten over de resultaten daarvan. Overigens kreeg ook een andere medewerker bij het congres zaterdag een melding van Coronamelder. Die persoon heeft al negatief getest.

Een positieve test van een andere aanwezige hoeft nog niet direct te herleiden te zijn naar de besmette medewerker, al is het wel een sterke aanwijzing. Als er meerdere positieve tests worden afgelegd door bezoekers en medewerkers van het congres, gaat de organisatie gebruikmaken van ’sequencing’. Daarmee wordt gekeken of het genetisch materiaal van het virus hetzelfde is.

Als dat zo is, komt het van dezelfde bron en heeft dus besmetting plaatsgevonden op het evenement. Als het genetisch materiaal verschilt, hebben de besmettingen elders plaatsgevonden.

’We gaan gewoon door’

Gevraagd naar de consequenties voor het onderzoek laat Boersma weten dat die er niet zijn. „We doen gedragsonderzoek, geen medisch onderzoek. Dat betekent dat we gewoon doorgaan met de huidige opzet, ook bij de komende evenementen.”