Nieuws/Binnenland
1859155
Binnenland

Zoekmachine met wachtwoorden werkt niet

AMSTERDAM - UPDATE - De zoekmachine met miljoenen gehackte e-mailadressen en wachtwoorden is online gezet. Toch zijn er geen wachtwoorden te vinden: de man achter de zoekmachine is van gedachten veranderd. Hij heeft zijn doel behaald.

De zoekmachine zou vrijdag online komen. Dat gebeurde, maar de anonieme man heeft besloten de wachtwoorden toch niet voor het grote publiek vindbaar te willen maken, zo stelt hij tegenover het AD. De zoekmachine staat wel online maar werkt niet. Wie een e-mailadres invult, krijgt de melding ’Deze zoekfunctie is niet toegankelijk’.

In totaal zouden 3.3 miljoen Nederlandse wachtwoorden te zien zijn; nog wel gemaskeerd, maar toch. Nederland was in rep en roer.

Mooi, vindt de programmeur terugkijkend: zo is er aandacht gekomen voor cyberveiligheid. „Veel mensen zoeken op internet hoe ze twee-traps verificatie in kunnen stellen. Dat zou iedereen moeten doen.”

De zoekmachine werkt dus niet, maar nog steeds is het mogelijk om online te checken of uw e-mailadres is gehackt via bijvoorbeeld de website haveibeenpwned.com.

’Halfuur zoeken’

De man, die zelf niet hackt maar gegevens verzamelt uit eerdere hacks, is verbaasd dat grote bedrijven zo’n kwetsbare systemen hebben. „Onlangs werd een van mijn eigen accounts gehackt. Ik ging op onderzoek uit en binnen een halfuur stuitte ik op gigabytes aan gehackte wachtwoorden. Iedereen kan ze downloaden.”

„Ik had me niet gerealiseerd dat miljoen ambtenaren, politici, en andere mensen in verantwoordelijke posities hun werkmail gebruiken voor Linkedin, Dropbox”, vervolgt de man in gesprek met het AD. „Wie weet gebruiken ze hetzelfde wachtwoord voor hun thuis wifi!”

’Doel bereikt’

En de zoekmachine? „Die komt niet meer online. Ik ben me gaan realiseren dat ik erdoor in juridische problemen kan komen. En misschien heb ik mijn doel ook wel bereikt, als ik de vele reacties vandaag zie.”