Nieuws/Buitenland
1859251045
Buitenland

Twijfels over plan vaccinatiepaspoort

Nuttig of niet, maar Wales lanceert ’vaccin ID’

In Rusland wordt al koortsachtig gevaccineerd.

In Rusland wordt al koortsachtig gevaccineerd.

CARDIFF - Welshmen krijgen na vaccinatie een extra ID-kaart waarop staat dat ze een coronavaccin hebben gekregen. Dat heeft de overheid bekendgemaakt. Experts zijn kritisch omdat de vaccins nog niet hebben bewezen dat ze verspreiding van het virus tegengaan.

In Rusland wordt al koortsachtig gevaccineerd.

In Rusland wordt al koortsachtig gevaccineerd.

Dat schrijft The Independent. De Welshe gezondheidsminister Vaughan Gething kondigt een kaart ’ter grootte van een creditkaart’ aan. Die is van zorginstantie NHS. „Mensen die een coronavaccin hebben gehad, zullen de kaart krijgen. Daarop staat de naam van het vaccin, de datum van vaccinatie en een handgeschreven nummer van elke dosis.”

De kaart moet mensen eraan herinneren dat ze hun tweede dosis nemen, aldus Gething. Ook zal erop staan hoe ze eventuele bijwerkingen kunnen melden.

Verspreiding

Experts betwijfelen of een vaccinatiepaspoort wel zin heeft. De vaccins die nu worden getest, worden afgerekend op het voorkomen van klachten. Dat ze de verspreiding van het virus tegengaan, is geen vereiste. De medische opperbaas van Moderna, Tal Zaks, zei dat ’de vaccins niet laten zien dat ze jou ervan weerhouden een ander te besmetten’. Ook Pfizer kan dat niet beloven.

Deborah Dunn-Walters, professor immunologie aan de Universiteit van Surrey, wil eerst weten hoe de vaccins precies werken. „Bijvoorbeeld: hoe lang houdt de bescherming tegen het oplopen van corona aan? En stopt het ook de verspreiding?”

„Dit zijn slechts enkele vragen die je, nog bovenop de ethische aspecten, eerst moet beantwoorden voordat je de mogelijkheid van vaccinpaspoorten bekijkt”, aldus prof. Dunn-Walters. Ook burgerrechtenorganisaties hebben zich tegen het idee verzet.

Vaccinpaspoort

Terwijl Wales er al mee begint, heeft de overkoepelende regering van het Verenigd Koninkrijk wisselende signalen afgegeven. Gevraagd naar vaccinpaspoorten, zei de ene minister, Michael Gove: „Dat zijn we absoluut niet aan het voorbereiden.” De minister voor zorg Nadhim Zahawi zei: „We kijken naar de technologie. Je gaat denk ik zien dat restaurants, cafés en bioscopen zo’n soort systeem gaan gebruiken.”

Oud-premier Tony Blair zei donderdag tegen de BBC dat het ’absoluut duidelijk’ was dat bijvoorbeeld internationale luchtvaartorganisaties vaccins of negatieve tests verplicht zouden stellen. Eerder suggereerde de baas van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas dat vaccinatie verplicht zou worden.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd