Nieuws/Buitenland
1859483562
Buitenland

Britse premier Johnson krijgt boete voor overtreden coronaregels

Boris Johnson

Boris Johnson

LONDEN - De Britse premier Boris Johnson krijgt een boete voor het overtreden van coronaregels. Ook minister Rishi Sunak van Financiën en Johnsons echtgenote Carrie worden beboet. Eerder op de dag werd bekend dat het aantal coronaboetes voor overheidspersoneel was opgelopen van twintig naar meer dan vijftig.

Boris Johnson

Boris Johnson

De drie zijn dinsdag door de politie op de hoogte gesteld. Johnson krijgt de boete voor een bijeenkomst ter ere van zijn verjaardag op 19 juni 2020, aldus een woordvoerder van zijn kantoor. Zijn vrouw en Sunak waren daar volgens Britse media ook bij, maar het is niet duidelijk of zij om die reden zijn beboet.

Johnson werd volgens Britse media in 2020 op zijn verjaardag ’s middags met een taart verrast en ook toegezongen door tientallen collega’s. Zijn vrouw zou hebben geholpen bij de organisatie van de bijeenkomst die twintig tot dertig minuten zou hebben geduurd.

De Britse politie doet onderzoek naar twaalf bijeenkomsten met overheidspersoneel in onder meer Downing Street 10, het kantoor van Johnson. De affaire rond feestjes en borrels staat bekend onder de naam ’partygate’.

De positie van Johnson kwam eerder dit jaar vanwege het schandaal zwaar onder druk te staan. Meerdere leden van zijn Conservatieve Partij riepen op tot zijn aftreden. Oppositieleider Keir Starmer van Labour heeft na de bekendmaking van boetes opnieuw opgeroepen tot Johnsons vertrek. Hij vindt dat ook Sunak zijn ontslag moet indienen.