Nieuws/Buitenland
1859603
Buitenland

Zeven schotwonden in lichaam gevonden

Ophef in VS: politie schiet Stephon Clark dood

SACRAMENTO - UPDATE - In de Verenigde Staten is ophef ontstaan omdat agenten een ongewapende zwarte man hebben doodgeschoten. Er zijn grote protesten in de stad Sacramento. Uit onderzoek in opdracht van de nabestaanden blijkt nu dat Stephon Clark zeker zeven keer in de rug en de zij werd geschoten.

Dat schrijven Amerikaanse media. Agenten schoten Clark eerder deze maand neer na een melding over een man die autoramen insloeg. Clark vluchtte vervolgens naar de tuin van zijn grootmoeder, waar de politie twintig kogels op hem afvuurde.

De agenten meenden volgens de politie dat Clark was gewapend. Op beelden van een bodycam is volgens The New York Times te horen dat een agent herhaaldelijk „vuurwapen” schreeuwt en vrijwel onmiddellijk begint te schieten. Clark bleek later alleen een telefoon bij zich te hebben.

Beelden die vanuit een politiehelikopter werden gemaakt: Clark rent door de tuin.

Beelden die vanuit een politiehelikopter werden gemaakt: Clark rent door de tuin.

De familie liet na de dood van de man zelf lijkschouwing uitvoeren. Een expert concludeerde dat hij is geraakt door acht kogels, die geen van allen via de voorkant het lichaam binnendrongen. Dat toont volgens de advocaat van de familie aan dat Clark geen bedreiging vormde en stierf onder „dubieuze omstandigheden.”